Dolfijntje geboren in Dolfinarium te Harderwijk

Harderwijk, 8 juni 2008 – Het Dolfinarium heeft er weer een bewoner bij! Zondagmorgen is dolfijn Roxy bevallen van een meisje. Moeder en jong maken het goed.

Hoera, een meisje!

Het Dolfinarium heeft er weer een bewoner bij! Zondagmorgen is dolfijn Roxy bevallen van een meisje. Moeder en jong maken het goed. Het publiek kan het nieuwe babydolfijntje al wel zien, maar wordt op afstand gehouden om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. De geboorte komt vlak na de bevalling van dolfijn Finagain. Er zwemmen nu dus twee jonge dolfijntjes in de kraamkamer.

Een jongetje of een meisje?
Direct na de geboorte zoekt het jong de veiligheid op van de moeder. Die zorgt er op haar beurt weer voor dat de kleine zoveel mogelijk wordt afgeschermd. Daarom is het soms moeilijk om het geslacht te bepalen. Toch weet de dierenarts het zeker: het is een meisje. Dat is reden voor nog meer vreugde, want de afgelopen jaren zijn in het Dolfinarium veel meer mannetjes geboren dan vrouwtjes.

Waar kan ik het jong zien?
Moeder en jong zwemmen in de kraamkamer van de Odiezee. Omdat jonge dieren erg kwetsbaar zijn worden gasten nog op afstand gehouden. In de Onderodiezee zijn de dieren vanachter de glaswand te zien. Wel wordt in deze vroege kraamtijd gevraagd om niet te flitsen en niet te hard te praten. Dolfijnen kunnen ons namelijk prima zien en horen in de onderwater ruimte. Zodra de kleine een beetje gewend is worden de omheiningen verwijderd.

Hoe wordt een dolfijn geboren?
De geboorte bij dolfijnen is andersom dan bij andere zoogdieren het geval is. Eerst de staart, als laatste het hoofd. Direct na de geboorte moet het kalf veel dingen tegelijkertijd doen: ademhalen, leren zwemmen, de moeder herkennen, en nog veel meer. Er zijn altijd veel trainers aanwezig tijdens de bevalling. Zij staan langs de randen van het bassin om te voorkomen dat het jonge dier zomaar tegen de kant aan zwemt bijvoorbeeld.

Risico’s
De eerste periode na de bevalling blijft bij dolfijnen erg spannend. Het is belangrijk dat de moeder haar jong beschermt en dat het jong regelmatig zoogt. Het jong heeft net na de bevalling zelf weinig tot geen weerstand. Hij bouwt deze weerstand steeds verder op doordat hij steeds meer afweerstoffen binnenkrijgt via de moedermelk en wordt zo elke dag sterker. Het is, na een geboorte, afwachten hoe de moeder het jong beschermt en hoe de andere dieren gaan reageren. Als er tijdens deze eerste periode iets gebeurt dan is het niet makkelijk in te grijpen. We zien dat het jong, naarmate het ouder wordt, steeds sterker en zelfstandiger wordt en vaker “op onderzoek” uit gaat. Na een aantal dagen zal de moeder voorzichtig toelaten dat andere dieren dichterbij komen. Op den duur zullen andere dieren het jong in de slipstream mogen meenemen, dit noemen we de “Tante-functie”. Hoe dit proces verloopt verschilt per dier.

Hoe gaat het jong heten?
Het Dolfinarium is de afgelopen periode overspoeld met namen voor het eerste dolfijntje. Daarom mag het publiek ook de naam van het tweede jong bepalen. Stuur een leuke naam naar mijnnaam@dolfinarium.nl en wie weet mag jij de naam binnenkort zelf komen onthullen. Babydolfijnen krijgen meestal een naam die te maken heeft met zee en/of water. De naam kan uit een willekeurige taal afkomstig zijn. Kijk maar naar de laatste vier dolfijntjes: Spetter, Rocco, Nalu en Kite. We hebben waarschijnlijk wel een voorkeur voor Nederlands klinkende namen.

bron: Dolfinarium Harderwijk