Zeehonden hebben hun rust nodig!

Vlissingen, 28 mei 2008 – Het aantal zeehonden in de Westerschelde is de laatste jaren toegenomen. Zo ook het aantal waterrecreanten en die hebben niet altijd aandacht voor de zeehonden.

Het aantal zeehonden in de Westerschelde is in de laatste jaren flink toegenomen. Zo verblijft een groep van ongeveer 40 grijze en gewone zeehonden op de zandplaat langs het vaarwater van Hoofdplaat. Zeehonden zijn een beschermde diersoort en mogen dus niet worden verstoord.

De toename van recreanten op deze zandplaat tijdens de geboorte- en zoogperiode van de dieren is helaas een belangrijke bron van verstoring. In de zomermaanden varen zeil- en motorschepen dit vaarwater op en leggen vaak aan bij deze zandplaten die door zeehonden gebruikt worden. Vooral de pups lopen gevaar door dergelijke verstoring. Niet alleen lopen zij de kans om hun moeder kwijt te raken, maar wanneer de jonge dieren in de slechts vier weken durende zoogperiode door verstoring niet voldoende kunnen drinken, missen ze de noodzakelijke vetreserves die hen daarna door de moeilijke eerste weken heen zouden moeten helpen. Zonder die reserves raken ze verzwakt en zonder hulp zullen ze tenslotte verhongeren.

Helaas speelt ook (scheeps) afval een risico voor de zeehonden. Eén van de zeehonden op de zandplaat in duidelijk zichtbaar gewond nadat deze met zijn kop verstrikt is geraakt in een visnet. Zeehonden in de vrije natuur bekijken is geweldig, maar houdt daarbij ruim afstand zodat de dieren niet worden verstoord !

Albert Dijkstra, strandwacht Vlissingen