Nieuws van Ecomare

Texel, 29 mei 2008 – uit de nieuwsbrief van Ecomare plukten wij voor u nieuws over de zeehondenopvang.

De zeehonden hebben zich deze maand niet verveeld! Ten eerste waren er heel veel bezoekers om nat te spetteren en te bekijken. Ten tweede zijn de bassins schoongemaakt en de drachtige vrouwtjes verhuisd naar het kraambassin en ten derde zijn twee stagiaires bezig met een verrijkingsstudie. Bij dit onderzoek wordt gekeken waar de zeehonden zich mee vermaken. De studenten hebben onder andere hoepels, ballen en een waterstraal aangeboden. De waterstraal werd zeer gewaardeerd! Bij het vullen van de schoongemaakte bassins gaan de dieren ook altijd lekker liggen rollen in de krachtige straal. Wij gaan er bij de inrichting van de nieuwe bassins rekening mee houden dat ze dit leuk vinden. Mogelijk komt er een spuitinstallatie die door de bezoekers van richting kan worden veranderd.

Om de bassins schoon te spuiten hebben de dierverzorgers ze eerst helemaal leeg laten lopen. De zeehonden komen dan op het droge te liggen en de verzorgers kunnen dan goed zien van wie de buik dikker is dan normaal. Dit jaar verwachten wij van zes vrouwtjes een jong. Alle zes zwemmen ze nu in het kraambassin. Rianne wordt dit jaar opnieuw geen moeder, Karien wel.

Dierverzorger Salko de Wolf heeft nog een akkefietje met Karien gehad. Hij wilde haar in een kist drijven om haar naar het kraambassin te verplaatsen. Karien stelde hier geen prijs op en draaide zich om toen Salko haar achterflippers pakte. Ze beet hem vervolgens hard in zijn kuit. We zijn er weer even op gewezen dat zeehonden geen lieverdjes zijn!

Op 28 mei zijn de laatste twee gewone zeehonden uit de opvang uitgezet. Er zitten nu nog twee grijze zeehonden in de opvang, die binnenkort zullen worden vrijgelaten. Alle opvangbassins zijn dan weer leeg, in afwachting van de geboortegolf van de gewone zeehonden. Deze wordt eind juni verwacht. Er zijn deze maand al een paar te vroeg geboren zeehondjes op het strand gevonden, maar die waren allemaal dood.

Op de weblogvan de dierverzorgers leest u niet alleen wekelijks het nieuws uit de dierverzorging, er staan ook altijd foto’s bij!