Eerste uitzet bruinvissen SOS Dolfijn in 2008

Jody, en Linni zijn weer terug in de Noordzee, de plek waar bruinvissen horen. De twee dieren waren 8 weken geleden aangespoeld op het strand van Noord-Holland. Na een korte herstelperiode zijn ze weer uitgezet. “Geweldig om deze dieren in vrijheid te zien. Hier doe je het allemaal voor.”

Jody en Linni zijn vandaag uitgezet in de Noordzee. De twee dieren spoelden 8 weken geleden aan op de Nederlandse stranden. Volgens de medewerkers van SOS dolfijn komt het zelden voor dat een dier zo snel kan worden uitgezet.

Ook voor de medewerkers van SOS Dolfijn is de uitzet opmerkelijk. “Het gebeurt niet vaak dat bruinvissen zo kort na hun binnenkomst weer worden uitgezet”, zegt Jolanda Meerbeek, hoofd opvang. “De meeste dieren die hier binnenkomen zijn dood- en doodziek en het duurt maanden voor ze er weer bovenop zijn. Maar bij deze dieren was niet heel veel aan de hand.” Ze heeft geen verklaring voor het feit dat kort na elkaar drie min of meer gezonde dieren aanspoelden. “Ik ben vooral blij dat ze nu weer terug zijn waar ze thuis horen.”

Het transport ging al vroeg in de ochtend op weg. Om 8 uur werden de dieren in de dolfijnenambulance geladen, waarna het gezelschap vanuit Harderwijk richting Lauwersoog vertrok. Daar werd het drietal aan boord gebracht van de Krukel, het schip dat door het ministerie van LNV (ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit) werd uitgeleend voor het uitzetten van de bruinvissen.

Jody werd begin maart gevonden door Jody Hille, een vrijwilligster van SOS dolfijn. In de tien jaar dat ze nu bij SOS Dolfijn meehelpt heeft ze ongeveer alles al meegemaakt. Toch had ze nog nooit een bruinvis op het strand gevonden. Toen ze tijdens een strandwandeling met haar vriend een bruinvis zag liggen reageerde Jody koelbloedig. Ze bedacht zich niet en nam het dier mee naar het huis van haar ouders, waar ze het jonge mannetje in de badkuip verder verzorgde. Bruinvis Jody lag rustig in bad toen medewerkers van SOS hem kwamen ophalen.

Linni zorgde voor flink wat commotie bij de medewerkers van Ecomare en SOS Dolfijn. Ze werd gevonden op het strand van Texel,, terwijl men op het vasteland en bezig was met de overdracht van bruinvis Femke, die een paar uur eerder op Texel strandde. Het bleek een race tegen de klok om Linni aan wal te krijgen en de medewerkers van Ecomare met de laatste boot weer terug te laten varen.