Alarm beschermt walvissen tegen botsing met schepen

Bedreigde walvissen worden in de Baai van Boston met een nieuw alarmsysteem beschermd. Dat moet ervoor zorgen dat de walvissen niet meer in aanvaring komen met schepen. Dat schrijft de online-editie van het tijdschrijft “Technology Review”, dat door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) uitgegeven wordt.

Veel slachtoffers
“We hebben tien sensorboeien geïnstalleerd op de meest bevaren waterwegen. Zij registreren het geluid van aankomende walvissen en waarschuwen daarna de schepen dat ze hun tempo moeten minderen. Wij denken dat dit systeem buitengewoon goed werkt,” zegt onderzoekscoördinator David Wiley.

Wereldwijd leven er nog maar 400 exemplaren van de noordkapers. De hoofddoodsoorzaak zijn botsingen met schepen omdat de dieren betrekkelijk langzaam zwemmen en zich hoofdzakelijk aan de wateropvlakte ophouden.

Duur
Het nieuwe alarmsysteem heeft een prijskaartje van 1,3 miljoen dollar (800.000 euro). “Het is een dure investering, maar de scheepsindustrie heeft het aanvaard,” zegt activiste Leila Hatch. De schepen wordt opgeroepen om niet sneller als 10 knopen te varen wanneer een walvis in aantocht is.