Ostend Pelagic II een succes

Oostende, 17 maart 2008 -De tweede editie van de Ostend pelagic was weer een succes, na een regenachtige nacht was het afwachten hoe het weer op zee zou zijn. Maar we kregen beter weer dan verwacht.


’s Morgens was het een 2 à 3 bft wat praktisch windstil was, het enige wat een beetje tegenviel waren de kleine korte golven op zee waardoor het “bruinvisspotten” bemoeilijkt werd. Maar niettemin werden toch enkele exemplaren door de gehele groep waargenomen en een eerste “oooh-moment” klonk over de boot.

Er werd rijkelijk met”chum” gewerkt waardoor tot 80 Jan-van-genten op soms een 5-tal meters van de boot naar de visafval kwamen duiken, we konden de beesten door het heldere water naar hun felbegeerde vissenkoppen zien zwemmen wat prachtige momenten opleverde. Ook de vele noordse stormvogels en alle algemene meeuwensoorten waren prachtig waar te nemen.

Rond de middag werd de zee nog kalmer waardoor de kleine golfjes werden weggedrongen door een vlakke zee met wat deining. Daardoor werden weer wat bruinvissen opgemerkt, de adrenaline nam serieus toe wanneer er plotseling 4 witsnuitdolfijnen voor de boot opdoken, de dieren kwamen naar de boot toe waardoor iedereen deze prachtbeesten van zéér dicht heeft kunnen bewonderen, nogmaals hadden we geluk dat het zeewater helder was en waardoor deze dolfijnen goed waarneembaar waren. Tijdens de vele “ooh- en applausmomenten” werden nog 3 andere dieren op een 200-tal meters aan stuurboordzijde opgemerkt wat het totaal van 7 witsnuitdolfijnen opleverde!!!

De terugtocht verliep iets onrustiger toen een wind van 6 bft opkwam en iedereen op de terugtocht wat door elkaar schudde, maar bij de meesten kon de pret en voldoening niet meer stuk, en de enkele zieken werder nog wat zieker.

Omstreeks 18 u waren we aan wal, de een al wat gelukkiger dan de ander en kon iedereen na deze zalige dag huiswaarts keren.

Ik hoop dat jullie er allemaal van genoten hebben en goed zijn thuisgeraakt, en op aanvraag van enkelen zal er waarschijnlijk in april een 3de editie komen van de Ostend Pelagic.

Met dol-fijne groeten,

Jeremy Demey