Mama, er ligt een bruinvis in de badkuip!

20080312-egmondaanzee-bruinvisEgmond aan zee, 12 maart 2008 – Jody Hille uit Egmond maakte met haar vriend een wandeling over het strand toen ze opeens iets in de branding zag liggen. “Het zou toch wat zijn als ik een bruinvis vond”, dacht ze nog en toen ze de karakteristieke staart zag bewegen wist ze genoeg.


Vanwege de koude op het strand bedacht ze zich geen moment en nam het dier mee naar het huis van haar ouders. Daar stopte ze het dier in de badkuip. “Ik dacht dat hij er makkelijk in zou passen, maar toen hij er eenmaal in lag bleek het toch erg krap”, aldus Jody. Daarna belde ze haar ouders, die een weekje op vakantie zijn. “Mijn moeder moest keihard lachen toen ik haar vertelde dat we een bruinvis in de badkuip hadden opgevangen. Ze komen vrijdag terug, dus ik heb beloofd om voor die tijd de badkuip nog een keertje goed schoon te maken.”

De medewerkers van SOS Dolfijn stonden wel even raar te kijken toen Jody melding maakte van de stranding. Jody is namelijk op de kop af tien jaar vrijwilliger bij de reddingsbrigade voor aangespoelde bruinvissen. In die periode hielp ze talloze malen mee om binnengebrachte bruinvissen weer op te lappen, maar dit is toch wel een unieke gebeurtenis. “In al die jaren heb ik in het opvangcentrum van alles meegemaakt, maar dat ik er na 10 jaar zelf een vind is toch wel heel bijzonder”, vertelt Jody. “De kans dat je dat meemaakt is zo klein dat het nu eigenlijk voelt als een gelukje, ook al is het natuurlijk niet goed dat het dier aanspoelt.”

Met de bruinvis gaat het goed. Het mannetje, dat Jody is genoemd, is inmiddels overgebracht naar het opvangcentrum in Harderwijk om verder te worden behandeld. De komende dagen wordt onderzocht wat hem mankeert en waarom hij is aangespoeld.

Volgens het opvangteam heeft Jody de stranding volgens het boekje aangepakt, maar zelf zag de vrijwilliger nog wel een smetje. “Normaal heb ik altijd mijn mobiele toestel bij me, met daarin alle nummers van SOS Dolfijn, maar uitgerekend op het moment dat er een dier aanspoelt had ik hem net niet bij me” Gelukkig bracht haar vriend uitkomst.

Mannetje, Jody, 116 cm, 29,5 kilo.
Gevonden op 12 maart, 21:00 uur, op het noordelijk strand van Egmond aan zee.
Geen uiterlijke verwondingen.
Opgehaald door SOS Dolfijn en vervoerd naar het opvangcentrum in Harderwijk.

tri Fotoverslag