Bruinvis op de grevelingen

20080302-grevelingen-bruinvisGrevelingen, 1 maart 2008 – “Met ons zeiljacht Just hebben wij op de Grevelingenmeer in de maand februari tot onze verbazing tweemaal een bruinvis gezien naast onze boot”, schrijft Mark Van Rijsbergen.

Op zaterdag 15 februari waren we vrijwel het enige zeiljacht op het water ondanks de zeer mooie zonnige dag. Rond 13:00, ter hoogte van de Archipel, kwam de bruinvis plots naast de boot zwemmen. Hij verbleef hier ruim 10 minuten constant vlak naast de kuip. Nadat wij een tweede keer overstag moesten was hij ons helaas kwijt.

Deze beleving smaakte naar meer dus een week erna op 23 februari zijn we weer de grevelingen op gegaan. Dit keer stond er een krachtige wind en ook ontbrak er een zonnetje. Dus ook dit keer waren we het enige schip op het water en zo kregen wij snel nadat wij de veermansplaat ronde en de paardegeul invoeren een bruinvis naast onze boot omstreeks 15:10. Dit maal was de bruinvis zeer speels. Veel kwam die dit dit keer bij de boeg en zwom die geregeld onder de boot door. Een aantal maal draaide hij zelfs ondersteboven de boeg onderdoor, een leuk gezicht. Ruim 45 minuten zwom die naast de boot met ons mee tot aan ouddorp. We hadden hierdoor genoeg tijd om een aantal zeer leuke foto’s te nemen.

tri Fotoverslag