Zeehondenopvang bij Ecomare

Texel, 31 jan 2008 – Op dit moment bevinden zich 11 jonge grijze zeehonden, 5 jonge gewone zeehonden en 1 volwassen gewone zeehond in de opvang van Ecomare. Het relatief grote aantal gewone zeehonden is opvallend; meestal hebben zij in deze tijd van het jaar bijna uitsluitend grijze zeehonden in de opvang.

De volwassen gewone zeehond in de opvang heet Danny. Hij werd op 18 januari bij Den Helder op de dijk gevonden. Danny was bijzonder rustig en kon benaderd worden zonder dat hij vluchtgedrag vertoonde. Hierdoor denken de dierverzorgers dat hij al eerder opgevangen is geweest. Hij heeft echter geen flippermerk en ook geen onderhuidse chip, dus hij is in elk geval niet eerder in een Nederlands centrum opgevangen.

Danny woog 85 kilo, dus het was nog een hele sjouw. Hij had een ontstoken wond aan zijn achterflipper. Hij heeft daarvoor antibiotica gekregen en de wond heelt nu goed. Danny eet ook goed, zodat wij verwachten dat hij snel hersteld is.

De jonge grijze zeehonden in de opvang zijn allemaal afkomstig van de Schotse kust. Daar werpen de grijze zeehonden eerder. De grijze zeehonden die in de Waddenzee zijn geboren, zijn dit jaar niet door stormen en hoog water van de zandplaten gespoeld. Ze zijn gedurende de hele zoogperiode van een maand door hun moeder verzorgd en nu is de tijd gekomen dat ze zichzelf moeten gaan redden. Degene die daar niet toe in staat zijn zullen naar verwachting in de komende weken aanspoelen.

De grijze zeehonden in de opvang zijn allemaal ondervoed binnengekomen. Ondervoeding bij zeehonden veroorzaakt bijkomende kwalen als longontsteking en wonden. Gelukkig zijn deze kwalen met eenvoudige medicatie te verhelpen en neemt de weerstand van de dieren weer snel toe als ze goed eten.

Een aantal gewone zeehonden is al goed op gewicht. We zijn van plan ze op dinsdag 5 februari weer in de Waddenzee uit te zetten. Van tevoren wordt nog wel even naar de weersverwachting gekeken: als er een koude periode wordt voorspeld, stellen we het uitzetten nog even uit. Maar met de huidige zachte temperaturen kunnen we de dieren prima hun vrijheid terug geven.

bron: www.ecomare.nl