Zeehondenbaby kilometers aan de wandel

20080104-ameland-kluner-01Ameland, 4 jan 2008 – Een jonge grijze zeehond heeft kilometers over Ameland gecrost op zoek naar zijn moeder.

In de nacht van woensdag op donderdag zag een thuiskerend echtpaar iets op de weg liggen. Aanvankelijk dachten ze dat het een doodgereden kat was, maar bij nader inzien bleek het te gaan om een kleine zeehond.
Het dier was vanaf het wad over de dijk gekropen, dwars door de weilanden op weg naar de ijsbaan van het plaatsje Ballum.

20080104-ameland-kluner-01

In de kofferbak werd het dier naar hotel Nobel in Ballum vervoerd, en van daaruit door EHBZ-er Dirk Visser op transport gesteld naar de Zeehondencrèche.

20080104-ameland-kluner-02

De huiler was uitgeput en bleek maar 15 kilo te wegen; normaal zou dat zo’n 30 a 40 kilo moeten zijn. Daarom blijft het dier in de crèche tot het voldoende is aangesterkt om weer vrijgelaten te worden. Inmiddels is hij geadopteerd en heeft de naam Little Richard gekregen.

20080104-ameland-kluner-03

Het gebeurt maar zelden dat een zeehond zulke lange afstanden over het land aflegt. Wel zijn grijze zeehonden gewend om over rotsen te klimmen, dus een dijk was voor het dier geen probleem.

In de Zeehondencrèche zijn de afgelopen weken in totaal 26 jonge zeehonden binnengebracht die hun moeder zijn kwijtgeraakt. Omdat het tot nu toe nauwelijks gestormd heeft en het redelijk weer is, zijn dat er gelukkig minder dan voorgaande jaren.
Maar op zaterdag 5 januari werd een aantal jonge grijze en zieke gewone zeehonden gevonden: twee op Vlieland, één op Terschelling en weer één op Ameland.

bron: zeehondencreche Lenie ’t Hart