Haai (?) doodt zeehond in Norfolk?

20080103-norfolkNorfolk, 3 jan 2008 – Volgens een artikel in de Engelse tabloïd The Sun, zou een haai voor de kust van Norfolk een zeehond hebben doodgebeten.

Ieder jaar komt wel eens zo’n berichtje van de westkust van Engeland of Wales (zie ook The Sun 28 juni 2007); deze keer van de oostkant (Noordzee!).

Tot nu toe zijn geen witte haaien gekend in de Noordzee, en tot er eentje echt gevangen wordt, dienen dergelijke berichten best met voorzorg te worden behandeld; er zijn waarschijnlijk wel nog andere haaien die dergelijke verwondingen kunnen veroorzaken… Overigens is de witte haai, net zoals de reuzenhaai, al een aantal jaren beschermd in Europese wateren (ook in 2008) – na vangst moet ie onmiddellijk terug!

Jan Haelters besluit met te stellen dat het hier ook om orka’s i.p.v. een haaiensoort zou kunnen gaan.

Jaws ate seal off Norfolk

A JAWS hunt was on last night after experts confirmed a mutilated seal was killed by a bite from a giant shark. Scientists say razor-sharp tooth marks show the adult grey seal — a favourite food of great whites — had been mauled in a frenzied feeding session.

The carcass, with a colossal chunk gouged out of it, was found washed up on a lifeboat slipway in Sheringham, Norfolk, by an RNLI crew. Experts confirmed the seal was killed by a giant shark after studying close-up photos of the wound.

The chilling find follows a British Jaws frenzy in the summer, with a string of dramatic great white sightings off the Cornish coast.

Now crews are scouring the Norfolk coast in the hope of finding the first conclusive proof that the ruthless killers are prowling our shores. Lifeboatman Chris Taylor, who has a biology degree and studied sharks, said he realised the significance of the distinctive bite on the carcass. Chris, 35, said: “You can see the serrated tooth marks. There are large basking sharks around here, but they have no teeth. This is very different.

“It is a very clean cut, and from the size of the chunk, and the serrated tooth marks, it must be something with a very large bite radius like a great white. “The position of the bite mark is also crucial. The seal was bitten from underneath, which is exactly what you would expect because of how a shark takes its prey.”

Chunk

Dr Ken Collins, of the National Oceanography Centre, Southampton, confirmed the bite was the work of a large predator shark — and said the killer could be a great white. He said: “There are not many alternatives. Something with very sharp teeth has come in and hit it at speed, and taken a single bite out of it. “The chunk taken out suggests a large shark. “There is no reason why there wouldn’t be great white sharks off the coast. They live in water with similar temperatures, and eat grey seals.”