Wat doet men met de dode bruinvissen?

20071129-noordwijk-dodebruinvisBijna dagelijks spoelen er dode bruinvissen aan, aan de Nederlandse kust. Een aantal daarvan wordt aan het einde van het jaar onderzocht. Wat is de doodsoorzaak?

In de Noordzee zwemmen honderdduizenden bruinvissen, meer dan tienduizend dolfijnen en 7000 walvissen. Een deel van die bruinvissen spoelt – doorgaans dood – aan, over de hele lengte van de Nederlandse kust. Dit jaar waren dat er meer dan 300. Vorig jaar waren het er zelfs 500. Een groot deel van die dieren wordt vernietigd of begraven, maar enkele tientallen worden bewaard en opgeslagen voor onderzoek. Vorig jaar gebeurde dat voor het eerst en toen bleek ruim de helft van de onderzochte bruinvissen te zijn verdronken als bijvangst in visnetten.

Ook dit jaar werden er meer dan 50 dode bruinvissen onderzocht, in een gezamenlijk project van Imares, NIOZ, Naturalis en Zeehondencrèche Pieterburen, gefinancierd door het ministerie van LNV. De aangespoelde en in de vriezer bewaarde dieren werden opgehaald en naar de snijzaal van de universiteit in Utrecht gebracht.

Daar werden ze gewogen, gemeten, opengesneden en er werden 600 weefselmonsters genomen. De uitslag daarvan zal nog even op zich laten wachten, maar uit een eerste inspectie van de dode dieren valt opnieuw vast te stellen dat een deel van de aangespoelde bruinvissen is gestorven als bijvangst in visnetten.

tri een filmpje

bron: Vara vroege vogels