Maanvis levend gestrand en succesvol terug in zee gezet

Brouwersdam, 30 dec 2007 – Vandaag van Jelle van Dijk (vogelaar uit Noordwijk) een mail ontvangen met daarin een excursieverslag van de Noordwijkse vereniging naar de Delta. In het verslag wordt verhaal gedaan van een MAANVIS die levend aangespoeld en vervolgens is uitgezet. Hierbij een deel van het excursieverslag:“De Noordzeezijde van de Brouwersdam was ook deze keer weer de moeite waard. Direct aan het begin zagen we flinke groepen Eiders, enkele Futen en Middelste Zaagbekken. Op de dam liepen Steenlopers, Drieteenstrandlopres, Scholeksters, Zilverplevieren en een Paarse Strandloper. Spectaculair was de stranding van een enorme Maanvis. Deze vis van tropische en subtropische wateren was verzeild geraakt in de ondiepe werkhaven. Toevallig had Cor Fortgens een net in de auto. Hiermee werd de vis gevangen en in de auto van Cor gedeponeerd. Hierna ging het in razend tempo naar de uitwateringssluis 2 km zuidelijker. Hier werd de Maanvis is het diepe water gegooid. Spoedig hierna was de vis verdwenen. Binnenkort zullen er ongetwijfeld wel enkele foto’s van deze bijzondere gebeurtenis worden rondgestuurd.”

ùemding: Bas vd Burg