‘Missing link’ walvissen ontdekt

indohyusDe walvis stamt af van de Indohyus, een hertachtig dier dat 48 miljoen jaar geleden leefde. Dat blijkt uit onderzoek van fossielen.

Land en water
Overblijfselen uit de streek van Kashmir in India doen vermoeden dat dit zoogdier, ongeveer zo groot als een vos, de langgezochte landelijke voorvader is van de walvis en de dolfijn. Het beest zou voornamelijk aan land geleefd hebben maar ook in het water gedoken zijn om te ontsnappen aan roofdieren.

Overeenkomsten
Het was al geweten dat walvissen afstammen van een landdier maar de ‘missing link’ bleef tot nu toe een mysterie. De Indohyus lijkt dan wel in niets op de walvissen zoals wij ze vandaag kennen, toch zijn er overeenkomsten.

Waterdieren
Zo lijken de schedelstructuur en de oren op die van de oerwalvissen. En de dikke botten zorgen voor een beter evenwicht in ondiepe wateren, zoals bij andere waterdieren.

Indohyus
De Indohyus behoort tot de oude tak van zoogdieren die twee of vier tenen hadden aan elke voet. Onder de afstammelingen van vandaag rekent men kamelen, varkens en nijlpaarden.

bron: National Geographic (volledig artikel, engels)