Meer over tuimelaar Dave

tuimelaar-westerschelde-dave-02De dolfijn die op 28 November j.l. werd gezien door sportvissers op de Westerschelde bij the Ellewoutsedijk is hetzelfde dier die al geruime tijd voor de Engelse kust van Kent rondzwemt.

De website van de Whale and Dolphin Conservation Society (www.wdcs.org) vermelde vorige week dat Dolphin “Dave” werd vermist sinds 9 November. Dave is een vrouwtje tuimelaar die gedurende 20 maanden aan de Engelse kust veel bekendheid heeft gekregen, mede door haar interactie met mensen en bootjes. Tijdens die interacties liep Dave echter verwonding op, waarschijnlijk door een boot propeller maar ook door vislijnen en haken. In Engeland werd men daarom behoorlijk ongerust toen bleek dat een groot gedeelte van haar staartvin was afgescheurd. De staartvin is dat deel van een dolfijn die zorgt voor snelheid en behendigheid, beide belangrijk voor het vinden van voedsel!

tuimelaar-westerschelde-dave-02

foto: Terry Whittaker

Het is dus wel gerustellend nieuws om via de website van www.zeezoogdieren.org te vernemen dat een tuimelaar in de Westerschelde werd gezien. Jaap van der Hiele vertelde dat de tuimelaar “twee opvallende v-vormige inkepingen heeft aan de voorzijde van de rugvin en dat de dolfijn actief aan het zwemmen was!
De twee inkepingen lijken veel op die op de rugvin van Dave. Fotos van de rugvin en de staartvin helpen bij deze match!

Door haar gedrag blijft het gevaar voor verwondingen door boot propellers en vislijnen echter groot en enige voorzichtigheid is daarom aan te bevelen voor diegene die Dave nog tegenkomen op zee.

melding: Marijke De Boer, WDCS Consultant