Westerschelde tuimelaar blijkt vermiste Engelse dolfijn Dave te zijn

tuimelaar-westerschelde-dave-0430 nov 2007 – Na vergelijking van foto’s en tekeningen en waarnemingen, zijn de mensen achter zeezoogdieren.org het eens, de Westerscheldetuimelaar is de sinds enige tijd in Engeland vermiste Dave.

Marijke de Boer bezorgde ons een reeks foto’s van Dave, de Engelse tuimelaar die men kwijt is. Opmerkelijk aan Dave is dat er bij deze tuimelaar nog niet zo lang geleden een groot stuk van de staartvin af is gegaan, en het vermoeden is dat het dier aan de verwondingen is overleden. En in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is Dave een vrouwtje.

“Ik heb de tuimelaar van dichtbij gezien. Ik heb twee inkervingen gezien op de voorzijde van de rugvin, dus het dunne gerdeelte en dan ongeveer 2 cm. Uit elkaar, bovenliggend. De inkervingen waren nog voor dat de boog komt.”, aldus Jaap van de Hiele. En hij maakte er zelfs een tekening van.

tuimelaar-westerschelde-inkervingen

Vergelijken we deze tekening met de volgende foto ons toegezonden door Marijke de Boer, dan is er toch wel een zeer opvallende gelijkenis.

tuimelaar-westerschelde-dave-04

tuimelaar-westerschelde-dave-05

Na vergelijking van zijn tekening met de foto van het WDCS is Jaap Van der Hiele er voor 100% van overtuigd dat dit om de Engelse Dave gaat. Het lijkt er sterk op dat dit Dave zou zijn kunnen zijn. Kijk op de website van WDCS dan begrijp je de onrust aldaar.

100% zekerheid zouden we hebben mochten we bij de Westerscheldetuimelaar dezelfde verwondingen aan de staartvin zien als bij Dave. Wie bezorgt ons een goeie foto van de staartvin van de Westerscheldetuimelaar?

tuimelaar-westerschelde-dave-021

tuimelaar-westerschelde-dave-03

Jan Haelters van de BMM wist nog te zeggen dat zij de tuimelaar van Nieuwpoort, die al enkele weken nabij de mosselcultuur rondhing, kwijt zijn. Dit dier was waarschijnlijk/mogelijk een ander dier dan dat van Oostende van augustus en september 2007 ( zie zeezoogdierendatabank BMM ),en ook niet Dave (men zou ons de waarneming van de verwondingen aan de staartvin wel doorgegeven hebben).

We kunnen misschien een rubriek ‘Verloren Dolfijnen’ beginnen?