Ecomare nieuwsbrief

Wij hebben voor u het nieuws over de zeehondenopvang uit de novemberversie van de Ecomare nieuwsbrief gehaald.de zeehondenopvang

Op 22 november zijn voor het laatst dit jaar 8 zeehonden uitgezet. Het waren allemaal gewone zeehonden die afgelopen zomer zijn geboren. Twee ervan zijn bij ons geboren, de andere zes zijn als jong opgevangen. Inmiddels waren ze uitgegroeid tot stevige zeehonden.
Na het loslaten van de acht zeehonden was nog maar één quarantainebassin bezet. Het vrouwtje Beer was op 20 november gevonden op het Texelse strand bij Paal 17. Het is een gewone zeehond. Ze was zwaar ondervoed, woog slechts 15,2 kg en was ziek. Ze had longontsteking en longwormen. Beer is ook afgelopen zomer geboren, maar kon blijkbaar niet haar eigen eten bij elkaar vangen. Een gezonde gewone zeehond van haar leeftijd weegt wel 35 kg. Beer wordt behandeld met antibiotica en mag deze winter bij ons aansterken. In het voorjaar geven we haar dan weer de kans voor zichzelf te gaan zorgen.

Op 25 november werd op het strand van Petten een jonge grijze zeehond gevonden. Het dier was al flink uit de kluiten gewassen, maar had nog wel zijn witte geboortevacht. Hij is waarschijnlijk 3 tot 4 weken oud en weegt 35 kg. In de Nederlandse Waddenzee zijn nog geen jonge grijze zeehonden gezien. Langs de Schotse kust zijn de eerste al eind oktober geboren. Dit jong moet dus daar vandaan zijn gekomen.
Het zeehondensteunpunt in Petten heeft de jonge zeehond van het strand gehaald en overgedragen aan dierverzorgers van Ecomare. Hij is Mitchel genoemd. In de opvang bleek Mitchel problemen te hebben met zijn ademhaling. De dierenarts heeft longontsteking geconstateerd en antibiotica voorgeschreven.
Grijze zeehonden werpen hun jongen in de winter. De jongen worden met een pluizige witte vacht geboren en blijven de eerste maand op het droge. Na de zoogperiode van ongeveer vier weken valt de geboortevacht uit. Pas dan gaan ze zwemmen. Mitchel is waarschijnlijk tijdens een storm van de rotsen gespoeld en afgedreven naar Nederland.
Zeehonden van het formaat van Mitchel kunnen, als ze niet ziek zijn, zichzelf redden. Wanneer zo’n goed doorvoed jong in een rustig gebied ligt, kiezen wij er vaak voor het dier te laten liggen. Wij plaatsen er dan een bord bij voor verontruste wandelaars en gaan dagelijks kijken. Ecomare streeft ernaar alleen dieren op te vangen die dat echt nodig hebben.

Dierverzorgster Maaike Hollander gaat ons na vijf jaar verlaten. Zij verhuist naar Alkmaar, wat niet te combineren valt met werk op Texel.