eerste grijze zeehondenpup te Petten

20071124-petten-grijzezeehondPetten, 24 nov 2007 – Zondag werd op het strand van Petten een jonge grijze zeehond gevonden. Het dier was al flink uit de kluiten gewassen, maar had nog wel zijn witte geboortevacht.

Hij is naar Ecomare gebracht en Mitchel genoemd. Mitchel is waarschijnlijk 3 tot 4 weken oud. In de Nederlandse Waddenzee zijn nog geen jongen gezien, langs de Schotse kust zijn de eerste al begin november geboren. Mitchel moet dus daar vandaan zijn gekomen.

Grijze zeehonden werpen hun jongen in de winter. De jongen worden met een pluizige witte vacht geboren en blijven de eerste maand op het droge. Na de zoogperiode van ongeveer vier weken valt de geboortevacht uit. Pas dan gaan ze zwemmen. Dit jong is waarschijnlijk tijdens een storm van de zandplaat gespoeld en afgedreven naar Nederland.

Het zeehondensteunpunt in Petten heeft de jonge zeehond van het strand gehaald en overgedragen aan dierverzorgers van Ecomare. In de opvang bleek hij problemen te hebben met zijn ademhaling. De dierenarts heeft ook longontsteking geconstateerd en antibiotica voorgeschreven.

Zeehonden van het formaat van Mitchel kunnen, als ze niet ziek zijn, zichzelf redden. Wanneer zo’n goed doorvoed jong in een rustig gebied ligt, kiezen de dierverzorgers van Ecomare er vaak voor het dier te laten liggen. Zij plaatsen er dan een bord bij voor verontruste wandelaars en gaan dagelijks kijken. Ecomare streeft ernaar alleen dieren op te vangen die dat echt nodig hebben.