300e zeehond van 2007 in Zeehondencreche

20071114-pieterburen-zeehond300Pieterburen, 14 nov 2007 – Op dinsdag 13 november is de zeehond Bruna op Terschelling gevonden.Met Bruna heeft de crèche een record bereikt: nooit eerder in de geschiedenis van de zeehondenopvang werden in één jaar 300 zeehonden opgevangen. Dat dit feit al rond half november plaatsvindt doet vermoeden dat dit jaar met een nog extremer record zal eindigen: we hebben het begin van de winter met de geboorteperiode van de grijze zeehonden nog voor de boeg…

Op dinsdag 13 november is de zeehond Bruna op Terschelling gevonden. Hij werd met longwormproblemen naar de Zeehondencrèche gebracht.

Met Bruna heeft de crèche een record bereikt: nooit eerder in de geschiedenis van de zeehondenopvang werden in één jaar 300 zeehonden opgevangen. Dat dit feit al rond half november plaatsvindt doet vermoeden dat dit jaar met een nog extremer record zal eindigen: we hebben het begin van de winter met de geboorteperiode van de grijze zeehonden nog voor de boeg…

Zeehond Bruna is een gewone zeehond mannetje. Hij woog bij aankomst 17,4 kilo; zijn leeftijd is ongeveer vijf maanden. Hij is een zware longwormpatiënt. Bruna is dankzij tussenkomst van werving- en selectiebureau NetWerkt geadopteerd door boekhandel Bruna. Hij ligt op dit moment in quarantaine 4 en is te zien via één van de webcams .

Het extreem hoge aantal zeehonden van dit jaar is voor een belangrijk deel te wijten aan de hevige winterstormen in januari. Die veroorzaakte veel problemen bij de jongen van de grijze zeehond. Die worden in die periode geboren en blijven de eerste weken op een permanent droge zandbank om gezoogd te worden. Door de extreem hoge waterstanden spoelden die jongen allemaal van de zandbanken; de meeste overlevenden kwamen vooral terecht op Vlieland en Terschelling. In één week kreeg de Zeehondencrèche er bijna 100.

Ook in de zomer – de periode waarin de jongen van de gewone zeehond worden geboren – waren er zware stormen. Daardoor kwamen de zandbanken midden in het geboorteseizoen ook tijdens laag water niet boven water. Dat betekende voor de jonge zeehonden dat ze niet konden drinken en door uitputting in veel gevallen hun moeder kwijtraakten. De gewone zeehond moet meteen na de geboorte bij hoog water zwemmen, wordt tijdens laag water gezoogd en kan eigenlijk geen voeding missen.

Zoals het nu lijkt heeft vooral de klimaatsverandering voor deze onverwachte stijging van patiënten gezorgd. De stijging van het aantal gevonden zeehonden met problemen staat in geen verhouding tot de groei van de populatie in dit jaar.In 2004 was het totaal aantal opgevangen zeehonden 238; in 2005 werden 197 zeehonden opgevangen en in 2006 in totaal 213. Wij hopen in het belang van de zeehonden dat dit jaar met veel kou en zonder storm gaat eindigen.

bron: zeehondencreche Lenie ’t Hart