Huilers kunnen er weer tegen

20071102-kamperland-uitzettenKamperland, 2 nov 2007 – Terwijl van Deborah, Esmee en Bob in de verte alleen nog de zwarte kopjes te zien zijn, hobbelt Lara nog wat vertwijfeld over het strand.

Ze komt terug!”, klinkt het hoopvol. Maar nee, met een zetje, zwemt ook de laatste huiler weg. Na vijf maanden verzorging in Pieterburen kregen vier zeehonden, die afgelopen zomer aanspoelden, gisteren hun vrijheid terug in de Oosterschelde. Kerngezond, ingeënt én voorzien van een dikke speklaag.

20071102-kamperland-uitzetten
foto Ronald den Dekker

Samen met adoptiemoeder Jetty Kok mag vindster Marian van Steenbergen uit Kwadendamme Lara bevrijden uit de houten kist. Ja, het is best even slikken, als de zeehond wegzwemt. “Ik heb haar begin juni bij Hoedekenskerke gevonden”, vertelt Van Steenbergen. “Daar stond ik dan: ik kon ‘r zo knuffelen. Ze was vier weken te vroeg geboren. De navelstreng hing er nog aan! Ze was al uitgedroogd en kon amper zwemmen. Ze is meteen naar de zeehondencrèche in Pieterburen gegaan. Ik heb ‘r daar zelfs nog opgezocht.”

Het komt vaak voor dat jonge zeehonden verzwakt aanspoelen, zegt Jaap van der Hiele van Eerste Hulp bij Zeehonden (EHBZ), regio Zuidwest. De zeehondencrèche moest dit seizoen elf Zeeuwse huilers opnemen. “Ze raken hun moeder kwijt door een golf van een schip of omdat ze schrikken van een plezierjacht”, legt Van der Hiele uit. “De zeehonden worden altijd teruggezet op de plaats waar ze gevonden zijn. We hopen dat ze aansluiting vinden bij de groep van 25 op de Roggenplaat. Als ze dat niet bevalt, zwemmen ze zelf naar de Kop van Schouwen of naar de Westerschelde.”

Lenie ’t Hart, eigenaresse van de zeehondencrèche, ziet er zelf op toe hoe de zeehonden vrijgelaten worden. “Ik ben niet eerder gerust dan dat ze weg zijn”, lacht ze. “Het waren uitgedroogde baby’s toen ze bij ons kwamen. We merken dat de Zeeuwse zeehonden veel meer problemen hebben dan die uit andere gebieden. Ze zijn allemaal ziek geworden. We weten niet hoe het komt. Dat willen we nog verder onderzoeken. De zeehonden hebben een hele moeilijke periode gehad. Ze kregen zelfs extra middelen om hun immuunsysteem te versterken. Maar, nu kunnen ze er weer helemaal tegen.”

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant, door Cornelleke Blok