Zeehondenopvang bij Ecomare

Texel, 30 okt 2007 – In de oktober nieuwsbrief van Ecomare meer nieuws over de zeehondenopvang en de grijze zeehonden.

Zeehondenopvang
Op 8 en 23 oktober hebben wij respectievelijk 4 en 3 gewone zeehonden uitgezet in de Waddenzee. Het waren allemaal opvangzeehonden die afgelopen zomer zijn aangespoeld. Twee ervan waren als huiler bij ons aangekomen. Toen ze in de opvang kwamen waren ze nog maar een paar dagen oud. Door de goede zorgen van onze dierverzorgers zijn ze uitgegroeid tot gezonde, dikke zeehonden. Uit onderzoek is gebleken dat bijna alle zeehonden die uit onze opvang komen zich in de natuur heel goed kunnen redden. We hebben ze dus vol vertrouwen de vrijheid gegeven. Rond de plekken waar de zeehonden zijn losgelaten zaten veel soortgenoten. Onze zeehonden konden zich daar makkelijk bij aansluiten.

We hebben nu nog 5 zeehonden in de opvang. Naar verwachting zetten wij ze eind november allemaal uit.

De zeehond die wij het laatst hebben opgevangen is Johan. Hij werd op 28 september op het Texelse strand gevonden door medewerkers van de gemeente. Hij was sterk ondervoed en woog nog maar 12,8 kilo. Hij had longontsteking, waarvoor hij is behandeld. Toch bleef hij zwaar ademen, zodat de dierenarts er nogmaals bijgehaald is. De longontsteking bleek erg hardnekkig te zijn en Johan kreeg opnieuw een antibiotica-kuur. Het gaat nu goed met hem, hij eet flink en zijn gewicht neemt snel toe. Waarschijnlijk is hij over een maand wel zoveel aangesterkt dat hij met de laatste groep kan worden uitgezet. Johan wordt morgen van de binnenquarantaine naar een buitenbassin verhuisd.

Grijze zeehonden
Deze maand zijn veel grijze zeehonden vanaf het strand gezien. We kregen zelfs een melding van een zeehond in het Noord-Hollands kanaal, vlakbij de sluizen van Den Helder. Na die ene melding hebben wij er niks meer van gehoord, dus we nemen aan dat het dier door de sluizen naar de Waddenzee terug is gezwommen.

Bij Schotland zijn de eerste grijze zeehonden al geboren. In de Waddenzee verwachten wij geen jongen voor half november.