Franse dolfijnen komen overwinteren in Harderwijk

Harderwijk, 26 okt 2007 – In de Odiezee van het Dolfinarium zwemmen zeven nieuwe dolfijnen. De dieren komen uit het Franse zusterpark Astérix, dat vlak bij Parijs ligt. Ze overwinteren in Nederland, omdat hun verblijf wordt verbouwd. Het Dolfinarium heeft nu 36 dolfijnen, verreweg de grootste groep in Europa. De situatie is tijdelijk, want in het voorjaar moet de verbouwing in Frankrijk zijn afgerond.

De dieren arriveerden twee weken geleden en zijn in eerste instantie ondergebracht in de Winterbaai, waar ze los van de andere dieren kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. “De dieren voelen zich hier ondertussen al goed thuis”, zegt trainer Bastien Serviéres, terwijl hij toekijkt hoe zijn dolfijnen ontspannen rondzwemmen. De Harderwijkse dolfijnen vinden de nieuwkomers erg interessant en hangen regelmatig voor het hek dat de twee groepen van elkaar scheidt. In de komende periode wordt de afscheiding verwijderd, zodat de dieren door elkaar heen kunnen zwemmen.

Niet alleen de dieren zijn de komende zes maanden te gast in het Dolfinarium, ook de trainers zijn meegekomen uit Frankrijk. Eén trainster is hier met haar familie komen wonen en haar dochter is net op school begonnen. “Ik doe erg mijn best om het Nederlands onder de knie te krijgen, maar ik denk dat mijn dochter van 5 het eerder zal leren dan ik”, zegt trainer Laetitia Kein. “Op school wordt alleen Nederlands gesproken en van de juf leert ze in ieder geval één woord per dag. Gisteren probeerde ze goedemorgen uit te spreken, maar de klanken zijn nog altijd erg moeilijk.”

Tijdens de trainingsessies praat Laetitia in het Frans tegen haar dieren. Ze is er nog niet zeker van of ze van taal moet wisselen als de Franse en Nederlandse dieren straks door elkaar heen zwemmen. “Mijn baas komt uit Zweden en zij praat voortdurend Zweeds tegen onze dieren. Misschien is het niet de taal zelf die telt”, voegt ze er hoopvol aan toe. Maar direct daarna start ze weer in het Nederlands: “één, twee, drie…”

Het Dolfinarium is tot en met zondag geopend en sluit daarna de deuren tot februari. Op tweede kerstdag en in de eerste week van januari is het Dolfinarium ook geopend. In het DolfijndoMijn is dan een speciale kerstshow.

bron: Persbericht Dolfinarium Harderwijk