Sealife zet gewone zeehonden uit in Baai van Heist

Heist, 15 okt 2007 – maandagmiddag 15 oktober heeft Sealife Blankenberge vijf gewone zeehonden uitgezet in de Baai van Heist.

Het gaat om vijf dieren die tijdens juli en augustus werden binnengebracht omdat ze uitgeput of ziek waren. De vijf zeehonden zijn na verzorging terug op krachten. Ze waren destijds ondervoed en hadden last van longontsteking of parasieten.
“De dieren wegen nu opnieuw 35 kilogram”, zegt Steve Vervaecke van Sea Life. Tot voor kort werden gewone zeehonden uitgezet in de Westerschelde nabij Perkpolder in Nederland.

Grote afstanden
“Uit onderzoek van Nederlandse wetenschappers blijkt dat zeehonden in korte tijd grote afstanden afleggen”, zegt Vervaecke. “Ze hebben daarvoor zeehonden uitgerust met zenders. Er zijn gevallen gekend van zeehonden die in enkele dagen van de Waddeneilanden naar Calais zwommen. Daarom is besloten om met de dieren uit Blankenberge niet langer naar Perkpolder te gaan.”

Baai van Heist
De vijf kregen hun vrijheid terug in het strandreservaat de Baai van Heist. Daar werden eerder al grijze zeehonden vrijgelaten.
De Baai van Heist is een 14 hectare groot strandreservaat op de grens van Knokke-Heist en Zeebrugge. De zeehonden kunnen er uitrusten of direct het ruime sop kiezen. Ook de vijf zeehonden die nu nog in Sea Life Centre in Blankenberge recupereren, worden in het najaar vermoedelijk in de Baai van Heist vrijgelaten.

Drie van de vijf zeehondjes zijn nog niet op krachten en verblijven nog in quarantaine. Het gaat om dieren die pas vorige maand aanspoelden.

bron: Sealife Blankenberge