Al te speelse zeehond in Helderse haven zit marineduikers dwars

Den Helder, 8 okt 2007 – Marineduikers zijn doorgaans niet voor een kleintje vervaard. Maar een speelse en happende zeehond verstoort sinds kort de duikopleiding in de Helderse haven.

Al een jaar laat zich regelmatig een zeehond in de haven zien. Niet duidelijk is of het telkens dezelfde is, wél dat het dier steeds nieuwsgieriger wordt. ,Best mogelijk dat hij bij de visafslag wordt gevoerd”, aldus kapitein-luitenant ter zee Richard Keulen. Volgens de marinewoordvoerder heeft de zeehond een nieuw tijdverdrijf ontdekt. Bij de drijvende school Thetis worden kikvorsmannen en duikers opgeleid. Onder meer in onderwaterwerk, zoals lassen. ,,De zeehond komt steeds kijken en jaagt achter de luchtbellen van de duikers aan. Vorige week heeft hij een van hen gebeten. Niet agressief, het was geen ernstige beet, maar het wordt zo wel lastiger werken.”

De marine heeft contact gehad met Ecomare op Texel en de zeehondencréche in Pieterburen. ,,Voorlopig doen we niks, het welzijn van de zeehond staat voorop. Als het dier te dichtbij komt stoppen we even met duiken. Maar wordt de situatie echt onwerkbaar, dan kun je altijd nog overwegen hem te laten vangen en elders weer uit te zetten.”

bron: NoordHollands Dagblad