Nieuws van de zeehondenopvang bij Ecomare

Ecomare, 27 sep 2007 – de ecomare nieuwsbrief van september is zojuist verschenen met daarin nieuws van hun zeehondenopvang.

Deze maand hebben wij geen nieuwe zeehonden opgevangen. Van de zeehonden die wij vorige maand binnenkregen, zitten er al een paar in het ondiepe bassin onder het net. De rest verblijft nog even in de kleine opvangbassins, maar zal ook binnenkort verhuizen. Een aantal zeehonden die al eerder is opgevangen zwemt inmiddels in het kraambassin, tussen de volwassen dieren. Zo schuiven ze langzaam op naarmate de zorg minder intensief wordt.

De twee bij ons geboren zeehonden zijn heel snel zelf vis gaan eten. Het gaat heel goed met al onze jonge zeehonden, ze eten en groeien goed.

Eén van de oude zeehonden, Koen, had problemen met zijn tanden. Er waren vorig jaar al eens een paar tanden getrokken, maar nu was dat weer nodig. Dierverzorger Salko de Wolf dacht hem wel zonder al te veel gevaar te kunnen vangen. “Ach, zo’n oud dier met losse tanden.” Maar die vlieger ging niet op: de tanden waren toch te sterk voor de broek van Salko! Na het vangen hebben de dierverzorgers Koen op het zogenaamde klembed gelegd. Dit is een soort bed met zachte kussens in een V-vorm, waar de zeehond goed in vastgelegd kan worden met banden. De dierenarts heeft hem een kalmeringsmiddel gegeven. De dierverzorgers hebben vervolgens de bek van Koen opengehouden zodat de dierenarts de losse tanden kon trekken en tandsteen kon verwijderen. Koen heeft ook nog een injectie met antibiotica gekregen tegen infecties.

Na de behandeling moest Koen de rest van de dag op het droge blijven. Het kalmeringsmiddel was namelijk niet meteen uitgewerkt. Nu heeft Koen een opvangbassin voor zichzelf. Hij krijgt nog een keer antibiotica geïnjecteerd en daarna mag hij weer bij de groep. Hij eet gelukkig goed, dus hij heeft geen last van het verminderde aantal tanden.

Alle bassins zijn onlangs schoongespoten. De dierverzorgers laten het water er dan uit lopen en gaan de algengroei te lijf met de hogedrukspuit. De zeehonden blijven ondertussen gewoon in het bassin. Zij schuiven wel op als de straal eraan komt. Het schoonspuiten moet in de zomer vaker dan in de winter, want als het warm is groeien de algen harder.

Rianne, Rob en Karien zwemmen momenteel alledrie in het diepe bassin. Rob heeft weer een nieuw trucje bedacht om meer aandacht en vis te krijgen. Als de dierverzorger klaar is met voeren en wegloopt met de kar, zwemt hij erachteraan. In het hoekje van het bassin klimt hij dan op de kant. Sommige verzorgers houden speciaal hiervoor een paar vissen over. Als de verzorger doorloopt weet hij dat hij niks hoeft te verwachten. Maar wordt er gestopt, dan verwacht Rob vis. Als de verzorger hem dan niet snel genoeg naar zijn zin iets geeft, begint hij te brullen en met zijn flipper op de kant te slaan. Na een paar extra vissen is de emmer echt leeg en duikt Rob voldaan het water in.