Bruinvis Silke terug in Noordzee

Harderwijk 26 sep 07 – Vandaag is bruinvis Silke uitgezet in de Noordzee. Het dier strandde in maart en werd de afgelopen maanden verzorgd in het opvangcentrum van S.O.S. Dolfijn.

Silke strandde op 2 maart op het strand van het Duitse waddeneiland Borkum. Met de veerpont werd ze vervolgens overgebracht naar het vaste land en het opvangcentrum van S.O.S. Dolfijn in Harderwijk. Daar leek het er op dat Silke weinig mankeerde. Na een aantal dagen was ze goed in staat om zichzelf te redden en een spoedige uitzet lag dan ook in het verschiet. Helaas werd Silke vlak voor de geplande datum ziek, waardoor het vertrek moest worden uitgesteld. Gelukkig is Silke inmiddels helemaal hersteld. “Als je ziet hoe ziek de bruinvissen soms zijn als ze hier verblijven, dan kun je alleen maar trots en blij zijn wanneer je ze in de zee terug zet en ziet hoe ze hun eigen weg weer weten te vinden”, aldus Jolanda Meerbeek.

Bijna elke dag strandt er een bruinvis op de Nederlandse stranden. De dieren die dit overleven worden opgevangen en verzorgd door S.O.S. Dolfijn. Dit jaar werden 9 dieren binnengebracht, Silke is het eerste dier dat wordt uitgezet.

Bruinvissen hebben hun naam tegen: ze zijn niet bruin, maar grijs en het zijn geen vissen, maar zoogdieren. Volwassen bruinvissen zijn ongeveer 1.50 meter lang en wegen tussen de 50 en 60 kilo. In de Noordzee leven ongeveer 350.000 dieren. De bruinvis is verre familie van de bekende tuimelaardolfijn: ze behoren beiden tot de familie van de tandwalvissen.

bron: Dolfinarium Harderwijk