De tuimelaar van de Oosterschelde is niet meer.

20070912-oosterschelde-tuimelaarOosterschelde, 12 sep 07– Vandaag werd door de bemanning van de YE 45 een dode tuimelaar gevonden in het Lodijksche Gat.

De bemanning van de YE 45 was vandaag aan het werk ter hoogte van het Lodijksche Gat op de Oosterschelde toen zij een dode dolfijn aantroffen. Ze waarschuwden de post Wemeldinge die op hun beurt weer de EHBZ-zuidwest waarschuwde. Op verzoek van de EHBZ heeft het patrouilleschip van de politie te water post Hansweert / Wemeldinge, de P82 het kadaver geborgen.

Nadat de dolfijn was overgedragen aan de EHBZ bleek het te gaan om een tuimelaar met een lengte van 2.76 m en van het vrouwelijke geslacht. Nadat er contact wsa gelegd met Naturalis en Kees Camphuysen bleek het te gaan om de tuimelaar die enkele dagen goed zichtbaar was geweest aan de Bergsche Diepsluis en nabij de mosselloodsen aan de Korringaweg te Yerseke.

Blijkens verder informatie bleek dat de tuimelaar regelmatig was gezien in het oostelijk deel van de Oosterschelde.

Het kadaver is geborgen en overgebracht naar het natuurhistorisch museum te Leiden alwaar sectie en onderzoek zal worden verricht op de doodsoorzaak.

Fotoverslag

De laatste tuimelaar in Nederland is gevonden was in 1991, in de Oosterschelde nabij Wemeldinge. www.walvisstrandingen.nl