Dode grijze zeehond Grevelingen

Den Osse 8 september 2007 – Door leden van de duikvereniging Karcharias uit Heerlen werd assistentie verleend bj het ophalen van een dode grijze zeehond bij den Osse.

Op zaterdag, 8 september 2007 kregen de mensen van de EHBZ-zuidwest een melding via de vuurtoren Ouddorp dat er een dode zeehond lag tegen de strekdam van de haven van den Osse. De mensen konden niet eerder dan ’s avonds gaan kijken. Nadat ze waren gearriveerd bleek dat het een zware klus zou worden. Een van de twee ging kijken waar de zeehond lag. Het bleek dat de grijze zeehond, geschat gewicht 100 kg aan de buitenzijde van de strekdam lag.

Terwijl men daar bezig was kwamen er een paar leden van de duikvereniging Karcharias informeren wat er aan de hand was. Nadat ze in kennis waren gesteld boden zij spontaan hun hulp aan. Deze hulp werd met beide handen aangenomen door de leden van het EHBZ-team zuidwest.

Als de hulp er niet geweest was dan het het een zeer zware klus geworden, de strekdam is onbegaanbaar voor dit soort werk en de duisternis ging zijn intrede doen, dus een extra handicap.

Drie duikers gingen zich omkleden. Het bleek achteraf een zware zwempartij te worden. Later bleek dat de afstand dat zij zouden zwemmen ongeveer 470 meter zou zijn en dan nog een keer terug, dus ongeveer 1000 meter zwemmen en dan nog voor de helft een dode zeehond meenemen op sleeptouw.

>> De zwemtocht

Het bergen van de zeehond heeft ongeveer 1,5 uur geduurd voordat deze achterin de auto lag van de EHBZ – zuidwest. We zijn begonnen om 21.00 uur en geeindigd om 22.30 uur.

Een dankwoord is wel op zijn plaats voor de leden van de duikvereniging Karcharias uit Heerlen die spontaan hun hulp aanboden bij het bergen van de dode zeehond.

Bedankt namens de EHBZ-groep zuidwest van de zeehondencreche Lenie ’t Hart te Pieterburen. De duikers waren blij dat de klus geklaard was.

>> Fotoverslag