Bruinvis strand bij Vrouwenpolder

Vrouwenpolder, 7 sep 2007 – Een rond 13u bij Vrouwenpolder gestrande bruinvis heeft het niet gehaald. Een verslag van Oet Rooze die het nog levende dier vond.

>> Fotoverslag

Ik heb vanmiddag rond 13.15 melding bij de politie gemaakt van een bruinvis (eigenlijk van een dolfijn, maar toen wist ik nog niet beter) die was aangespoeld bij het strand van Vrouwenpolder.

Ik heb het dier nat gehouden en boven water gehouden met zijn/haar luchtgat. Na ongeveer 20 minuten verzwakte de ademhaling en ging het hart zwaarder pompen. Voor mij een teken dat het niet goed ging.
Na ongeveer 30 minuten kwam er iemand die reageerde op mijn melding en er verstand van had. Hij mij vertelde dat het ging om een ongeveer 3 jaar oude, sterk vermagerde bruinvis. Hij achtte de kans dat het dier het zou overleven klein.

Kort hierop kwam er een wagen van de strand……(wacht??) die handdoeken leverde die over het dier gelegd zijn om het vochtig te houden en tegen de zon te beschermen. Ze melden dat er een andere wagen met brancard zou komen om het dier te stabiliseren en naar Harderwijk te transporteren.

Omdat ik inmiddels ruim 45 min bezig was geweest, mijn man verderop was met de honden en ik erg veel moeite had met een omstander die zei te willen helpen, maar vervolgens weigerde te doen wat ik van haar vroeg, ben ik vertrokken.

Ongeveer 5 minuten later zag ik de wagen wegrijden en de bruinvis lag er ook niet meer. Mijn conclusie is dus dat de vis ter plekke is overleden, dan wel zo kansloos was dat met hem/haar heeft meegenomen om een einde aan zijn lijden te maken.

Misschien klinkt het gek, maar na 45 min. Intensief met dit dier bezig geweest te zijn houdt het me toch wel heel erg bezig wat er uiteindelijk gebeurd is. En of er bij overlijden nog verder onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak.

Ik hoop dat u mij hier een antwoord op kunt geven.

Vriendelijke groeten, Oet Rooze

Een verslag van Jaap van der Hiele en Marten Geerse van EHBZ Zuid-West die ter plaatse waren:

Mijn collega Marten Geerse was als eerste ter plaatse om u te assisteren. Op mijn verzoek is de strandreddingsbrigade gekomen om Marten te assisteren zodat ik direct met een transportkist en hangmat kon komen. Het dolfinarium Harderwijk was reeds gewaarschuwd en stonden op het punt te vertrekken.

Ik kreeg later een telefoontje dat de bruinvis zijn laatste adem had
uitgeblazen. Op mijn verzoek / Marten heeft de S.R.B. de dode bruinvis meegenomen en bovenaan de Veerse gatdam aan mij overgedragen.

Bij nader onderzoek bleek ons het volgende:

  • Verwondingen aan bek en staart,
  • een geheeld abces (of lege ruimte) onder de rugvin aan beide zijden.
  • Een haaienbeet in de staart,
  • sterk vermagerd, ingevallen nek en romp. De kop was zeer duidelijk zichtbaar, het was niet een geheel.

Het kadaver heeft het volgnummer 123 van 2007 en met het merkteken rood 92 voor nader onderzoek bij Naturalis Leiden – Imares Texel.

Kees Camphuysen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zee Onderzoek (NIOZ), Texel kon hierover het volgende antwoord formuleren:
“Vandaag ontving ik telefonisch bericht over een levend gestrande bruinvis (U had dat goed, een bruinvis is een soort dolfijn) die kort na de stranding is gestorven. Mij is verteld dat het dier een gezwel bij de rugvin had en andere deels geheelde infecties.
Strandingen van bruinvissen komen in Nederland geregeld voor, en soms gaat het daarbij om zieke exemplaren. Bij uitzondering worden de dieren tijdig naar een opvang in Harderwijk getransporteerd, waar pogingen worden ondernomen dit soort dieren te revalideren. Vaak zijn die pogingen succesvol. Sommige bruinvissen zijn echter bij de stranding zo ziek, dat een snelle dood “maar goed is” om verder lijden te voorkomen. In Nederland wordt overigens geen on-geautoriseerde euthansie toegepast op bruinvissen, in alle gevallen wordt een poging ondernomen tot revalidatie.

Als wij het hier over dezelfde bruinvis hebben, dan is het dier opgehaald door Jaap van der Hiele en Marten Geerse (ehbz zuidwest) beiden ter zake uiterst deskundig.

Ik hoop dat ik U naar tevredenheid heb geïnformeerd

Kees Camphuysen