Nieuws van de zeehondenopvang in Ecomare

Texel, 30 aug 2007 – In augustus kreeg Ecomare 5 jonge gewone zeehonden binnen. In deze periode is er altijd een piek in het aantal op te vangen zeehonden. Zeehonden zogen hun jongen ongeveer een maand lang, daarna moeten ze voor zichzelf gaan zorgen.

In augustus kreeg Ecomare 5 jonge gewone zeehonden binnen. In deze periode is er altijd een piek in het aantal op te vangen zeehonden. Zeehonden zogen hun jongen ongeveer een maand lang, daarna moeten ze voor zichzelf gaan zorgen. Het is normaal dat het jong moddervet is op het moment dat het gespeend wordt en dat het daarna eerst behoorlijk afvalt. Hij heeft namelijk een flinke stimulans nodig om vis te gaan eten. Knagende honger zorgt er normaal gesproken voor dat het jong aan de vis begint. Als het jong niet uit zichzelf vis gaat eten, verhongert hij langzamerhand. Dit laatste gebeurt elk jaar met een deel van de jongen. Zeehonden die verzwakt en ondervoed op het strand worden gevonden, komen in de opvangcentra terecht. Bij ons leren ze dat vis lekker is.

De vijf gewone zeehonden die wij deze maand opvingen eten inmiddels allemaal zelf haring. Ze verorberen drie tot vier kilo vis per dag. Hun gewicht begint daardoor al toe te nemen. Toen ze gevonden werden wogen ze stuk voor stuk 12 tot 13 kilo, het geboortegewicht van een gezonde gewone zeehond. Deze dieren zijn ongeveer twee maanden oud en horen 40 kilo te wegen. Ze waren dus flink ondervoed!

Een van de nieuw binnengekomen zeehonden is Leentje. Zij zwom rond het boorplatform K12Bravo op de Noordzee. Leden van een duikteam hebben haar daar gevangen. Met een bevoorradingsschip is ze naar Den Helder gebracht, waar ze werd overgedragen aan dierverzorgers van Ecomare.

Twee van de vijf nieuwkomers zijn afkomstig van Texel, een uit Petten en een uit Schoorl. Deze laatste, Sjoerd, is gevonden door strandvonder Willem de Rover. Mensen die voor hun werk veel langs de kust en op het strand komen zijn vaak degenen die gestrande zeehonden vinden.

Het lage bassin met het net erover is weer in gebruik voor de jonge zeehonden. De jongen die bij ons zijn geboren en de opvangzeehonden die geen intensieve zorg meer nodig hebben, zwemmen daarin rond. Het net boven het bassin zorgt ervoor dat de meeuwen hun vis niet op kunnen eten.

Onlangs hebben wij gewone zeehond Jan uitgezet. Jan werd half mei opgevangen nadat hij al eerder in Pieterburen was verzorgd. Hij had wonden, longontsteking en longworm. Hij woog bij binnenkomst maar 20,8 kilo. Hij krijgt nu nog een kans om zichzelf te redden, als hij opnieuw verzwakt wordt gevonden zal hij deel moeten gaan uitmaken van onze vaste groep.