dreiging zeehondenvirus verder afgenomen

Ecomare, 26 juli 2007 – Het risico dat de zeehonden in de Waddenzee opnieuw worden getroffen door een epidemie is aanzienlijk afgenomen. In het Kattegat worden nog steeds dode zeehonden gevonden met symptomen van zeehondenziekte, maar onderzoekers hebben de agressieve vorm van het virus tot nu toe niet aangetroffen.

Eind juni werd voor het eerst melding gemaakt van dode zeehonden op het Deense eiland Anholt die symptomen van besmetting met het gevreesde PDV-virus vertoonden. Anholt ligt in het Kattegat, het zeegat tussen Denemarken en Zweden. De laatste epidemie in Nederland kostte in 2002 duizenden zeehonden het leven. Omdat deze epidemie op Anholt was begonnen, werd meteen met een nieuwe uitbraak in ons land rekening gehouden.

De afgelopen maand werden in de omgeving van Anholt ongeveer honderd dode zeehonden gevonden. De laatste week zijn aan de Zweedse kant van het Kattegat tien exemplaren aangespoeld. Zweedse en Engelse onderzoekers hebben op een aantal zeehonden sectie verricht. Hoewel de symptomen van de besmetting lijken op die van het PDV-virus in 2002, hebben de onderzoekers de agressieve variant niet aangetroffen. Deze variant was er in 2002 oorzaak van dat de ziekte zich in enkele weken van Anholt tot Texel uitbreidde.

Buiten het Kattegat zijn tot nu toe geen zeehonden met PDV-symptomen gezien. Omdat de verspreiding veel langzamer gaat dan in 2002 en het een andere variant betreft, is de kans op een eventuele epidemische uitbraak sterk afgenomen.

bronvermelding: Ecomare