Zeehondenvirus – Phocine Distemper Virus

De laatste weken duiken er alarmerende berichten op vanuit Denemarken
en Zweden. Het virus ‘Phocine Distemper Virus’ (PDV) dat in 1988 en
2002 dodelijk bleek voor duizenden zeehonden in de Noordzee en de
Waddenzee, is mogelijk opnieuw opgedoken.

Het virus veroorzaakt longontsteking bij zeehonden. De dieren krijgen problemen met hun drijfvermogen wat het moeilijk maakt om te duiken naar voedsel. Het zenuwstelsel raakt beschadigd en zwangere zeehonden verliezen hun pups. Het virus zou niet gevaarlijk zijn voor de mens, wel voor honden.

Binnenkort begint in België het “zeehondenseizoen”: enkele weken na de geboorte worden de jonge pups door hun moeder in de steek gelaten en dan moeten ze het alleen zien te redden. Het gebeurt dan regelmatig dat zeehondjes aanspoelen aan onze kust, vaak uitgehongerd en ziek.

Gezien de mogelijkheid van een nieuwe uitbraak van de zeehondenziekte, zijn de diensten die tussenkomen bij strandingen van levende en dode dieren extra waakzaam. Dode dieren worden opgehaald en onderzocht. Levende (zieke of gewonde) dieren worden opgevangen, in quarantaine geplaatst en eventueel ingeënt.

Aan het publiek wordt gevraagd om:

  • bij het aantreffen van een dode zeehond
    op het strand, de gemeentelijke overheidsdienst op de hoogte te brengen (brandweer, politie) of rechtstreeks de BMM te contacteren op nummer 059/70.01.31 (kantooruren) of 0477/25.90.06 of 0475/46.60.68 (buiten de kantooruren).
  • bij het aantreffen van een zieke zeehond
    op het strand (lusteloos, gemakkelijk te benaderen,…) Sea Life Marine
    Park Blankenberge te verwittigen op het nummer 050/42.43.00 (24h/24h).
    Sea Life zal zeehonden in nood ophalen.

Let op: niet alle zeehonden op het strand zijn ziek of gewond: gezonde zeehonden zoeken dagelijks het strand of zandplaten op om te rusten.

Een zieke zeehond wordt best niet benaderd: zeehonden zijn wilde dieren en kunnen gemeen bijten.
Zorg ervoor dat honden niet in de buurt komen van een gewonde of dode zeehond. Het zeehondenvirus is besmettelijk voor uw hond!

bron: De Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee en het Schelde-estuarium