1e jonge zeehond geboren Ecomare

Texel, 13 juli 2007 – Op 12 juli, de dag dat Ecomare het nieuwe boek Zeehond en Waddenzee presenteerde, werd in Ecomare de eerste gewone zeehond geboren.

De zeehond werd op 12 juli om ongeveer 20.00 uur geboren. Het geschatte gewicht is circa 12 kg; dit is een normaal geboortegewicht. Vorig jaar werd het eerste jong in Ecomare op 3 juli geboren.

[picasa width=”600″ height=”450″ bgcolor=”#000000″ autoplay=”1″ showcaption=”1″ url=”http://picasaweb.google.com/zeezoogdieren/Ecomare1eJongeZeehond”]

Ecomare verwacht deze zomer nog 1 of 2 geboorten in de vaste groep. De drachtige vrouwtjes zijn bij elkaar geplaatst in het zogenaamde kraambassin. Dit bassin heeft een strandje, waarop de zeehonden ter wereld komen en gezoogd worden. Gewone zeehonden kunnen direct na hun geboorte al zwemmen.

De moeders zorgen vier weken voor hun jong. In die tijd komen de jongen wel 25 tot 30 kilo aan. Zeehondenmelk heeft namelijk een vetpercentage van 40%. Na de zoogtijd moeten de jongen zichzelf redden. Op dat moment worden ze verhuisd naar het ondiepe bassin naast het kraambassin. Daar leren ze vis te eten door ermee te spelen. Er komt dan een net over het bassin om te voorkomen dat de meeuwen de vissen opeten.

In oktober worden de jonge zeehonden samen met de zeehonden die in de opvang terecht zijn gekomen uitgezet in de Waddenzee. De dierenarts geeft ze dan een flippermerk en een onderhuidse chip, zodat ze herkenbaar blijven.

Nadere informatie:

Ecomare, Renée Smal,
Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel
t 0222 31 77 41,
f 0222 31 77 44,
reneesmal@ecomare.nl,
www.ecomare.nl