Opnieuw haai in Oosterschelde

Yerseke, 12 juli 2007 – Nadat dinsdagavond tussen Yerseke en Oostdijk een dode ruwe haai was gevonden, dook donderdag opnieuw een haai op in de Oosterschelde. Dit keer in de sleepkor van het vissersschip YE60.
Schipper A. Cornelisse bracht de 1.20 meter lange, levende vis naar Yerseke, waar hij werd ‘geparkeerd’ in een ongebruikt kreeftenbassin. Het gaat om een gevlekte gladde haai (Mustelus asterias). Hij kan maximaal 1.40 meter worden.

Volgens C. Moeliker van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam komt deze haaiensoort zelden in de Oosterschelde voor. In dit geval werd hij ook nog diep in de zeearm gevonden, op een kilometer afstand van de Oesterdam. “De vondst is net zo uniek als de ruwe haai eerder deze week.”

De gevlekte, gladde haai wordt waarschijnlijk teruggezet in de Oosterschelde. Schipper Cornelisse: “Ik heb hem aangeboden aan Het Arsenaal in Vlissingen, maar die hebben deze soort al en bedankten dus.”

Deze soort staat op de rode lijst gemarkeerd als gevoelig (GE): stabiel of toegenomen maar zeer zeldzaam, of sterk tot zeer sterk afgenomen
maar nog algemeen.

bronvermelding: Provinciale Zeeuwse Courant