Tuimelaars thv Oosterscheldekering

Jacobahaven (Kamperland), 28 juli 2005 – Mark Hoekstein meldde twee Tuimelaars ten oosten van de Oosterscheldekering, gezien vanaf Jacobahaven ten noorden van Kamperland.Vanwege het windstille weer leek het me aardig weer eens Bruinvissen te zoeken. Vanaf Jacobahaven op Noord-Beveland zag ik inderdaad binnen enkele minuten de bekende kleine vinnetjes door het water ‘wielen’.
Het waren 3 of 4 exemplaren. Opeens zag ik op dezelfde afstand twee veel grotere vinnen, met ook veel grotere beesten eraan. Ze kwamen veel verder uit het water en de vorm van de vin is ook veel duidelijker. Op de flanken was een overgang van de egaalgrijze rug naar de lichtere buik te zien, niet scherp of contrastrijk, maar met goed licht wel redelijk te zien. Nadat ik ze een keer of tien had zien bovenkomen keek ik weer even naar de Bruinvissen om toch echt zeker te weten dat ze veel groter waren. Daarna kon ik ze niet meer terug vinden.

Denkend aan de Tuimelaar van de Brouwersdam in 1990: deze bleef maanden op een plek rondhangen, dus misschien duiken ze wel weer op.
De beesten zaten rond de gele boeien aan de binnenzijde van de Oosterscheldekering, te zien vanaf Jacobahaven, of evt, vanaf de Anna Friso-inlaag. De Tuimelaars waren ca. 2x zo groot als de Bruinvissen en bij het bovenkomen laten ze vaak het staartstuk zien itt Bruinvissen; de rug steekt dan echt een flink stuk boven de waterlijn uit, bij de Bruinvis zie je meestal maar een klein stukje net voor en achter de rugvin.