Jonge zeehond te Westkapelle

Westkapelle, 27 juli 2005 – woensdagavond 27 juli rond 8.30 kwam de melding dat er een jonge zeehond aangespoeld was te Westkapelle.Op woensdag 27 juli is een jong zeehondje gered direkt voor het strandpaviljoen De Westkaap.

Vanuit dijkpaviljoen De Westkaap was rond half negen te zien hoe een klein zeehondje aan land kroop.

Het beestje van zo’n vier weken was al gauw omringd door restaurantgasten. Daarvan schrok hij en sprong gauw terug het water in. Na een tijdje zwom hij terug aan land en bleef op een meter of zes van de zee liggen.
Dat was het moment voor Jaap van der Hiele van Zeehondencrèche Pieterburen om de zeehond beet te pakken en in een mandje te stoppen. „Toen zag ik dat het beestje een wond had in zijn lip. Waarschijnlijk is dat gekomen door een vishaak. Dat komt allemaal goed in Pieterburen, waar hij naartoe is gebracht. Daar gaan ze ook aan zijn gewicht werken, want dat was veel te laag. Een zeehondje van vier weken oud heeft doorgaans net afscheid genomen van zijn moeder, die weer verder moet. Dan hoort zo’n jong dertig tot veertig kilo te wegen. Deze woog maar tien kilo, bijna zijn geboortegewicht. We hebben hem gelijk wat zoutglucoseoplossing gegeven. Dat zit ook in babyvoeding.“

Over een maand of drie is de zeehond waarschijnlijk sterk genoeg voor een terugkeer naar de Ooster- of Westerschelde.
Het vermoeden is dat het gaat om een van de vijf jonkies die daar dit jaar werden geboren. Dit verdwaalde diertje heeft overigens nog snel een toepasselijke naam gekregen: ’t Westkapertje.

foto: De Westkaap