Zeehondentelling Voordelta, Ooster- en Westerschelde

Antwerpen en Middelburg, 9 juli 2005
Recordaantal jonge zeehonden geboren in Westerschelde

Voorgaande week hadden Frank en Jaap afgesproken of het mogelijk was om gezamenlijk zeehonden te tellen in Zeeland. Het tij was redelijk goed. Niet te vroeg en niet te laat.
In de Voordelta was het laag water om 10.50 uur en in de Oosterschelde en Westerschelde een uur later dus 12.00 uur.

Jaap zou de bovenzijde voor zijn rekening nemen, de Oosterschelde en Voordelta, en Frank zou met nog twee collega’s de Westerschelde voor zijn rekening nemen.

update 11 juli: De resultaten van de zeehondentelling van 9 juli jl. werd aangevuld met kaartmateriaal en een fotoreportage.
Om 10.30 uur werd door Jaap in de Oosterschelde thv. Burghsluis 17 zeehonden geteld. Het begint niet slecht. De zeehonden lagen verdeeld in twee 2 groepen.

Vervolgens door naar Renesse. Op het hoogste punt van de Jan van Renesseweg had hij goed zicht op de platen genaamd de Bollen van de Ooster. Aldaar kon hij twee groepen waarnemen. In overleg met de vuurtorenwachter van Ouddorp werden op deze plaat ongeveer 50 zeehonden geteld. Het betroffen drie groepen 6 – 14 en 28 stuks. De eerste groep betrof hoofdzakelijk gewone zeehonden en de overige twee groepen waren grijze zeehonden.

Nadat Jaap hier geteld had is hij doorgereden naar het strandpaviljoen de Zwaluw, dat is bij het Watergat. Aldaar op de punt kon hij 16 zeehonden tellen.

Ondertussen waren Frank en Walter aangekomen in Hoedekenskerke, door het nevelige weer was het zicht wat minder maar na enkele minuten ontdekte Walter aan de rand van het Molengat een eerste groep van 14 zeehonden waarvan 1 moeder met jong.
Mogelijk lagen er achter de hoek nog zeehonden, daarvoor reden zij terug naar Hansweert. Hun vermoeden was juist want van daaruit zagen zij nog ene groep van 3 zeehonden liggen.
Ondertussen was de nevel opgetrokken en hadden zij een klaar zicht. Even rondkijken en ja hoor, op de rand van de schaar van Ossenisse thv Perkpolder lag nog een groepje van 3 zeehonden.
Het was nu 11.45 uur en het laag water in de Westerschelde was omstreeks 12.15 uur. Dus gauw terug naar boven, doorrijden naar Rilland – Bath. Iedereen kwam bijna gelijktijdig in Bath-Rilland aan.

Gezamenlijk zijn we gaan kijken en zagen in eerste instantie maar 5 zeehonden liggen. In onderling overleg zijn we met allen verder gereden en wat schetste onze verbazing er lagen geen 5 zeehonden maar 7 waaronder 1 volwassene met jong. Moeder en jong lagen apart van de groep.

Door Carlos en Walter werden nog eens een groepje van drie waargenomen en nog een groepje 3 zeehonden.

We stonden goed te kijken naar de tweede groep en zagen dat de zeehonden uit elkaar gingen. We zagen toen dat bij deze groep ook een moeder met jong lag die even later haar jong ging zogen.
Een magnifiek gezicht twee moeder zeehonden die hun jongen liggen te zogen. Een bijzonder ervaring.
Wel even opmerken dat wanneer een zeehondenmoeder haar jong gaat zogen ze dat beschermt door zich tussen de rest van de zeehonden en haar jong te leggen.

Het water gaat opkomen en de zeehonden komen steeds dichter bij het water te liggen. Het jong met moeder kruipt verder naar boven bij de eerste groep. We zien in de verte dat de tweede groep ook naar boven gaat kruipen.
Even later gaat deze groep opeens het water in. Schrikken ze ? Nee blijkbaar niet. Ze gaan allen zwemmen.
De overige zeehonden die ver weg liggen zijn nu allen aan het zwemmen.

Twee van ons moeten weg in verband met afspraken. Carlos en Jaap blijven nog even achter.
Opeens zien zij dat er een zeehond komt aanzwemmen bij de groep van 7 die aan de Zimmermangeul ligt. Een hoop gespartel en gekrioel, alle zeehonden gaan het water in. Het lijkt net of die ene zeehond zegt WE MOETEN GAAN ETEN HET WATER KOMT OP.

Carlos en Jaap zien dat de moeder met jong verderop nog op de plaat komt en nog even haar jong zoogt, daarna gaan ze beiden het water in.
Wat Carlos en Jaap dan zien is de opvoeding van moeder van jong. Ze zien dat moeder met de kop boven water zwemt en het jong doet dat ook. Moeder gaat duiken en het jong volgt. Ze blijven duidelijk in ondiep water.
Uit de waarnemingen is op te maken dat de moeder het jong leert te vissen, want Carlos en Jaap zien dat visdieven en sterns ook in dat gebied aan vissen zijn. Er zit dus kleine vis en dat is goed voor de jonge zeehond om het te leren.

Nadat Carlos en Jaap nog een uur hebben gezien besluiten zij uiteindelijk om 15.00 uur te vertrekken.

Voor een fotoreportage – foto’s van Walter Van Ginhoven, Jaap Van der Hiele en Walter Van Ginhoven -, ga verder