Waterrecreanten verstoren kraamgebied zeehonden

Texel/Den Helder, 23 jun 2005 – De eerste twee huilers zijn aangespoeld op en nabij de Vlielandboulevard bij De Cocksdorp. Stralend mooi weer en een kalme zee is niet het gebruikelijke scenario voor het aanspoelen van een huiler. Ecomare denkt dat de waterrecreant het ‘kraamgebied’ verstoord heeft.

Alleen dombo’s gaan er met hun sloepje op af”, zegt een verontwaardigde H. Brugge van Ecomare. ,,Kitsurfen, kanoën, picknicken en met je bootje aanmeren op een zeehondenbank is niet echt bevorderlijk voor de rust in dit gebied. Je verstoort moeder en kind. Grote kans dat dat met deze huilers gebeurd is.” Naast verstoring zijn dikke storm, harde wind en het ontbreken van zorgdrang bij de moeder oorzaken van het aanspoelen van huilers. Salko de Wolf, eveneens van Ecomare is de afgelopen week mee geweest met een wetenschappelijke telling van het zeehondengebied. ,,We hebben ruim vier uur gevlogen boven het waddengebied. Van de Razende bol tot aan de Dollard tegen de Duitse grens. Er lagen honderden jonge zeehondjes met hun moeder Vooral in het oostelijke gedeelte van de Waddenzee. In de buurt van Ameland. In het Eierlandsche gat, tussen Texel en Vlieland, ligt er een tiental.” Tijdens de telling kwam De Wolf opvallend veel verstoringen tegen. De toeristische druk tussen Den Helder en Texel is groot. ,,Bij de Razende Bol lagen veel boten aangemeerd. Er waren veel minder zeehonden dan normaal.”

Verboden
,,De baai was sowieso leeg. Er lagen er nog een paar te zonnen aan de noordkant. Bootjes lagen dertig meter bij ze vandaan. Dat is veel te dichtbij. Je kon aan de kruipsporen zien dat er veel meer geweest zijn.” De gemeente Texel heeft kort daarna de baai tot verboden terrein verklaard voor watersporters.

Brugge denkt dat het even duurt voordat de zeehonden terugkomen op deze zandbank. Jongen baren zullen ze er volgens hem niet doen. ,,Drie maanden terug lagen er zeker nog honderd zeehonden. Ze zoeken toch naar gunstiger plekken zoals het Eierlandsche gat en Balgzand. Zeker niet de chaos op de Razende Bol. Dit is meer een rustplaats voor de dieren.” Brugge is blij met de snelle actie van de gemeente en het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, die de Razende Bol ruimer heeft afgesloten voor recreanten.

De eerste huiler, Lea genoemd, is gevonden door Alexander ten Brink. Ecomare heeft zich direct over de jonge zeehond ontfermd. ,,Ik denk dat het jong een week oud is. De dierenarts heeft haar onderzocht en ze is erg ondervoed. Acht kilo. Normaal ligt dat bij een huiler tussen de tien en twaalf kilo. We zetten haar op een speciaal dieet. Vijf keer per dag multimelk en voorzichtig met vis. Grootste zorg is haar niet aan de diarree te krijgen.”

Lea zal 5x per dag gevoed worden met multimelk. Dat zal geen grote opgaaf zijn, want ze is een gezellige zeehond in de omgang.

Als ze in oktober zo tussen de 35 en 40 kg weegt, zal ze losgelaten worden in de Waddenzee.

bronvermelding:
het NoordHollands Dagblad en Ecomare