Grote telling van walvissen in Noordzee

Texel, 23 jun 2005 – – Vanaf zeven schepen en vanuit drie vliegtuigen worden de komende maand dolfijnen en walvissen in de Noordzee geteld. De laatste telling dateert van bijna elf jaar geleden.
Mardik Leopold van instituut Alterra op Texel is ’reisleider’ op een van de schepen, de met een Russische bemanning varende Victor Hensen. Leopold gaat tellen in het zeegebied tussen Denemarken, Duitsland en Engeland. In totaal gaan er met de Victor Hensen tien ervaren Nederlandse tellers van zeezoogdieren en zeevogels mee. Aan het zogeheten Scan 2-project wordt ook deelgenomen door de Zirfaea, een schip van Rijkswaterstaat met Scheveningen als thuishaven. Het schip is onder meer uitgerust met een onderwaterrobot. De teloperatie kost ruim twee miljoen euro, waarvan het grootste deel wordt betaald door de Europese Unie.

Leopold: „We verwachten nu lagere aantallen omdat jaarlijks veel zeezoogdieren als bijvangst sneuvelen in visnetten. De daling zal waarschijnlijk ergens tussen de vijf en tien procent zijn.”

bron: www.pzc.nl