Witsnuitdolfijnen thv Thorntonbank

Noordzee, 21 jun 2005 – Duiken naar het wrak van de Birkenfels werd voor Christophe Van Driessche een onvergetelijke gebeurtenis toen er voor de boeg van hun catamaran 2 witsnuitdolfijnen opdoken.Een korte beschrijving van dit fantastische gebeuren is misschien wel leuk.

Op zo’n 2 mijl verwijderd van de Birkenfels positie : 51°39’02N 02°32’36E (zie kaart onderaan fotoreeks)doken 2 dolfijnen op vlak voor de boeg van de Balaïa zo rond 08h00 s’morgens.
Koen onze schipper verminderde vaart en vanop het voordek zagen we de dolfijnen in en rond de 2 boegengolven van de catamaran spelen.

De zoogdieren bleven geruime tijd rond de boot zwemmen zonder weliswaar echt uit het water te springen.
Nu en dan kwamen ze boven om lucht te happen, en soms leek het alsof de dolfijnen ons werkelijk aankeken van onder water als ze zijdelings voor de boot zwommen.

Na een dik kwartier verdwenen de 2 exemplaren.

Aangekomen op het wrak (Birkenfels) doken ze opnieuw op, maar deze keer waren ze met 5.
Ze bleven onder en voor de boot op en neer zwemmen.
Zelfs wanneer 2 duikers van onze groep het water indoken bleven ze onverschrokken zelfs nieuwsgierig rond de boot zwemmen.
Geen enkele keer zagen we een van de exemplaren werkelijk uit het water opspringen vandaar de veronderstelling dat het om witsnuitdolfijnen gaat.

Een gebeurtenis om nooit te vergeten.

Groeten

Christophe Van Driessche

De Thorntonbank is een langgerekte zandbank die op ca. 30 km uit de Belgische en de Zeeuws-Vlaamse kust ligt. De thorntonbank is zo’n 20 km lang en loopt evenwijdig met de kustlijn. Ze torent 25 meter boven de omliggende geulen uit, maar het hoogste punt ligt nog altijd onder het nulniveau bij zeekaarten.

Foto-verslag