Meldingen april – mei 2005

De afgelopen dagen kwamen er weer diverse meldingen binnen bij de E.H.B.Z. – zuidwest.Op 21 april ging de telefoon weer van de EHBZ. Op het Badstrand te Vlissingen was een dode bruinvis aangespoeld. Na enig oponthoud kon de bruinvis weggehaald worden in samenwerking met de coördinator van het Badstrand Vlissingen.

Deze klus was net geklaard toen de telefoon opnieuw ging. Door de strandpaviljoenhouder van de Kous en tevens Kiteinstructeur was op het strand van de Kous een dode bruinvis gevonden. Via de vuurtoren Ouddorp had men de EHBZ gewaarschuwd.

Beide kadavers zijn afgevoerd naar de destructie.

Op 30 april werd via het coördinatiecentrum van Wemeldinge melding gemaakt van een drijvende dode zeehond ter hoogte van de Keeten 3 en Keeten 5 in het Brabants Vaarwater. Het vermoeden bestond dat deze zeehond niet binnen zou komen. Op zondag, 1 mei (dag van de arbeid) strandde de dode zeehond op het strandje van Borrendamme, ten westen van Zierikzee. Na ongeveer 1,5 sjouwen, sjorren en met behulp van omstanders werd de volwassen grijze zeehond achterin de auto gelegd van de EHBZ Pieterburen – Zuidwest. De zeehond werd direct overgebracht naar Laren/Eemnes, bij benzinestation Zanoli. Aldaar stond een auto te wachten van de zeehondencreche. Nadat het kadaver was overgeladen zijn beide voertuigen huiswaarts gekeerd. De dode zeehond betrof een volwassen grijze zeehond en had dit jaar nog een jong op de wereld gezet. Het gewicht bedroeg ongeveer 150 kg. Er zal sectie worden verricht.

Op maandag 2 mei kwamen diverse meldingen binnen van gevonden dode zeehonden. Het betrof een dubbele melding van de zeehond van Borrendamme en de tweede melding betrof een dode zeehond in de haven van St. Philipsland. Deze zeehond betrof een gewone zeehond en was ongeveer 2 – 3 jaar oud. Ook dit kadaver zal te zijner tijd worden overgebracht naar Pieterburen om te trachtten de doodsoorzaak vast te stellen.

Nadat deze zeehond ook was geborgen werd door de Douaneboot gemeld dat zij een dode reebok hadden aangetroffen in de buitenhaven van Vlissingen. Door tussenkomst van de E.H.B.Z. Pieterburen-zuidwest werd dit kadaver overgebracht naar de diepvries voor onderzoek . Te zijner tijd zal dit kadaver samen met de bruinvissen worden opgehaald door medewerkers van Naturalis te Leiden..

Op dinsdag, 3 mei omstreeks 19.15 uur werd een dode bruinvis aangetroffen op het Badstrand te Vlissingen. De melding kwam via de Dierenbescherming Noord en Midden Zeeland en bij de plaatselijk politie binnen. Door de politie werd de bruinvis in eerste instantie geborgen en overgedragen aan de E.H.B.Z. Pieterburen – zuidwest. Het kadaver is afgevoerd naar de destructie.