Witsnuitdolfijn Burgh Haamstede

Burgh Haamstede, 22 mei 2005 – Hedenmorgen, zondag, 22 mei 2005 werd door de strandpaviljoenhouder van “de Schaar” iets drijvend gezien op ongeveer 10 – 15 m uit de kust.
Door de eigenaar van het strandpaviljoen de Schaar werd zondagmorgen 22 mei 2005 omstreeks 09.30 uur iets drijvends aangetroffen op ongeveer 10 tot 15 meter uit de kust. Men dacht aanvankelijk aan een dode bruinvis. De paviljoen houder stelde direct de Reddingsbrigade Westenschouwen in kennis met de mededeling er drijft iets voor de kust. De Reddingsbrigade ging polshoogte nemen en zij zagen dat het een zeezoogdier betrof. Het was te groot voor een bruinvis.
De Reddingsbrigade stelde de E.H.B.Z. Pieterburen – Regio Zuidwest in kennis. Zij arriveerden na ongeveer een half uur ter plaatse. Ondertussen was het kadaver verder richting Oosterschelde kering gedreven. Het water was snel aan het stromen.
Ter hoogte van het strandpaviljoen C’est La Vie is de E.H.B.Z. ter het water in gegaan en kon na korte tijd het kadaver pakken en een touw rond zijn staart binden. Met hulp van de Reddingsbrigade kon het zeezoogdier richting strand getrokken worden. Nadat het zeezoogdier zeer dicht aan de kant lag, zag men dat het een Witsnuitdolfijn betrof. Met behulp van een auto van het strandpaviljoen werd de dode Witsnuitdolfijn verder het strand opgetrokken.

Nadat er materiaal gebracht was kon de Witsnuitdolfijn van het strand gereden worden.

In overleg met het Natuur Historisch Museum te Leiden werd het kadaver geborgen in verdere afwachting van transport richting Leiden. Het betrof een volwassen Witsnuitdolfijn stier met een lengte van 2.50 meter en een geschat gewicht tussen de 200 en 250 kg. In Leiden zal te zijner tijd sectie worden verricht.

Fotoverslag (Sonja Bogaard en Cris Amende)