Meldingen april 2005 in Zeeland en Zuid-Holland

De afgelopen periode is het weer druk geweest met meldingen
in Zeeland en Zuid-Holland.
Op 3 april werd een dode zeehond gemeld in het havenkanaal van Zierikzee. De E.H.B.Z. is ter plaatse gegaan en heeft het kadaver overgenomen van de havenmeester. Het betrof een gewone zeehond.

Op 10 april werd een dode gewone zeehond gemeld bij de zandsuppletie te Ouddorp. Bij aankomst van de EHBZ lag het kadaver reeds te wachten op transport. Door medewerkers van de zandsuppletie was het kadaver reeds aan de weg gelegd.

Op 12 april werd een dode grijze zeehond gemeld tussen Oostkapelle en Domburg. Door de EHBZ werd het aangetroffen kadaver opgepikt en afgevoerd naar de destructie. Het was in verre staat van ontbinding.

Op 13 april werd er een levende zeehond gemeld. De zeehond lag ter hoogte van de overgang Watergat bij Renesse. De zeehond lag te shaken. Nadat er een transportkist was gearriveerd werd het doodzieke dier afgevoerd richting Pieterburen. Terwijl men stond te wachten op een nieuwe chauffeur is de zeehond overleden. Het kadaver is onmiddellijk daarna afgevoerd naar Pieterburen waar sectie en wetenschappelijk onderzoek zal worden verricht naar de doodsoorzaak.

Op 13 april werd nog een melding gedaan van een dode zeehond maar dan nu in het Grevelingenmeer. Het kadaver lag tegen de grinddam van het Ossenisse eilandje. Dit kadaver kon pas 14 april worden opgehaald. Ook dit kadaver is onmiddellijk afgevoerd naar Pieterburen. Op dit kadaver zal sectie en wetenschappelijk worden verricht in de zeehondencreche.

Op 16 april werd gemeld dat er een dode bruinvis lag bij de Papegaaienbek op de Maasvlakte te Rotterdam. De EHBZ is ter plaatse gegaan en heeft de dode bruinvis geborgen. Het kadaver zal te zijner tijd worden opgehaald door medewerkers van het Nationaal Historisch Museum Naturalis te Leiden. Het kadaver ligt nu in de diepvries te Spijkenisse. Deze bruinvis was verstrikt geraakt in vislijnen.

Op 16 april werd via Meldkamer Rotterdam gemeld dat er een levende bruinvis was gestrand ter hoogte van de Vrijheidsweg te Ouddorp. De EHBZ van de VPGO Spijkenisse, welke reeds onderweg waren van de Maasvlakte zijn direct ter plaatse gegaan. In samenwerking met de Reddingsbrigade Ouddorp, de plaatselijke politie is de levende bruinvis overgebracht naar de reddingspost Ouddorp. Het probleem was dat de bruinvis vermoedelijk een gevangen vis had ingeslikt met daaraan een vishaak. Uit de bek van de bruinvis hing een meterslange visnylondraad. Na korte tijd bleek dat de bruinvis te zwaar gewond was binnenin en is doodgegaan. Het kadaver is overgebracht naar de diepvries op Neeltje Jans waar het te zijner tijd opgehaald zal worden door medewerkers van Naturalis. De medewerkers van het Dolfijnen Rescue Team waren reeds onderweg maar zijn onverrichter zake teruggekeerd.

Op zondag, 17 april werd door de politie Zeeland gemeld dat er ter hoogte van het Watergat een dode zeehond of dolfijn was aangespoeld. De E.H.B.Z. ging ter plaatse en troffen voor de tweede keer binnen een paar dagen op ongeveer dezelfde locatie als de levende zeehond een dode bruinvis aan. Het kadaver was al aangevreten door de vogels. Het kadaver is afgevoerd naar de diepvries in afwachting van transport naar Naturalis te Leiden.

Op maandag, 18 april werd in de buitenhaven van Stellendam een dode zeehond gemeld. De mensen van de EHBZ hebben ook deze zeehond weer geborgen. Het betrof een gewone zeehond die in verre staat van ontbinding was. Het kadaver is afgevoerd en aangeboden bij de destructie.

Fotoverslag (perburo Van Balen)