Zeldzame zwangere spitssnuitdolfijn voor het eerst in Noordzee aangetroffen

Leiden, 13 april 2005 – De spitssnuitdolfijn die gisteren is gevonden op het strand van Ameland wordt vandaag onderzocht door Naturalis. 
De vondst is zeer uniek en zeldzaam omdat deze dolfijn voor het eerst
in de Noordzee is aangetroffen en omdat het een gezond en zwanger
vrouwtje betreft. Later wordt het dier overgebracht naar Naturalis voor
verder onderzoek en preparatie van het skelet. Daarna zal het
waarschijnlijk aan Natuurcentrum Ameland worden uitgeleend.

Het dode, aangespoelde dier blijkt een Mesoplodon densirostris (Nederlandse naam: Spitssnuitdolfijn van Blainville). Deze soort is nog nooit in de Noordzee en nog nooit eerder in Nederland aangetroffen. Hij is 7 keer eerder in Europa aangespoeld, de laatste stranding in Europa was aan de Franse Atlantische kunst in 2002.

Het gaat om een gezond en zwanger vrouwtje van ongeveer 435 cm lang en naar schatting 1.000 kg. De foetus is inmiddels in puntgave status aangetroffen en wordt in zijn geheel bewaard. Ook is maaginhoud gevonden, wat belangrijk is voor verder onderzoek.

Woensdag 13 april werkt Naturalis (conservator zoogdieren Chris Smeenk) in samenwerking met Natuurcentrum Ameland en een dierenarts van de Erasmus Universiteit aan de sectie op de Mesoplodon densirostris (Spitssnuitdolfijn van Blainville).

De kop van het dier gaat voor een MRI-scan naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daar wordt onderzocht of er sprake is van hersen- of gehoorbeschadiging ten gevolge van sonarapparatuur.

De Mesoplodon densirostris komt normaal voor in subtropische wateren en leeft verspreid over kleinere familiegroepen. Er is nog zeer weinig bekend over deze soort. Zelfs basisgegevens, zoals de draagtijd van een vrouwtje, zijn nog niet bekend.

Datum stranding: dinsdag 12 april 2005 (8.00 uur door Rijkswaterstaat gevonden, 9.00 uur melding binnen bij Naturalis)

Plaats: Ameland (Noordzee-zijde)
Latijnse naam: Mesoplodon densirostris
Nederlandse naam: Spitssnuitdolfijn van Blainvill

Fotoverslag