Zadelrob Frans op weg naar huis

Pieterburen, 31 maart 2005 – Op donderdag 31 maart is de zadelrob Thor-Frans, die vorige week in Zeeland werd gevonden, een eind op weg gebracht naar zijn thuisgebied: de Noordelijke IJszee. Dankzij de medewerking van de Koninklijke Luchtmacht, die organiseerde dat de zeehond mee kon met een oefenvlucht van een SAR (Search And Rescue) helikopter, werd het dier in een reiskist naar het meest noordelijke productieplatform F3 van de NAM gebracht.

Lenie ’t Hart reisde met de zadelrob naar het platform. Daar werd de kist met behulp van een kraan tot vlak boven het wateroppervlak getakeld, waarna met een touw de klep werd geopend, zodat Thor-Frans eruit kon zwemmen.

Van eerdere vrijlatingen van Noordelijke dwaalgasten weten we dat ze vanaf dit punt zonder meer de weg naar hun thuisgebied weten te vinden.
Het betekent voor Thor-Frans nog een paar dagen flink doorzwemmen. Hij bleek overigens niet bijster onder de indruk van zijn pitsstop in Pieterburen. Het grootste deel van de vliegtocht was hij diep in slaap.