Zadelrob Oostvoorne: een verslag van 1e hand

Op vrijdagmorgen, 24 maart 2005 omstreeks 09.30 uur belt Sandra van de V.P.G.O. Spijkenisse naar Jaap Van der Hiele: “Goedemorgen, er ligt een grote zeehond nabij het autostrand van Oostvoorne. Wij kunnen er niet bij komen. De melding is afkomstig van de brandweer Oostvoorne. Kunnen jullie iets betekenen?”

>> Een fotoreportage
De E.H.B.Z. Pieterburen Regio-zuidwest is samengesteld uit allemaal vrijwilligers en bestaande uit mensen van de dierenambulance V.P.G.O te Spijkenisse en een 5-tal anderen in Zeeland. Ten behoeve van het E.H.B.Z. team staat er een four wheel drive (4 X 4 Toyota Hi-lux) ter beschikking in Zeeland. De mensen hebben allemaal een E.H.B.Z.opleiding gevolgd in Pieterburen

Op vrijdagmorgen, 24 maart 2005 omstreeks 09.30 uur belt Sandra van de V.P.G.O. Spijkenisse naar Jaap..Goedemorgen, er ligt een grote zeehond nabij het autostrand van Oostvoorne. Wij kunnen er niet bij komen. De melding is afkomstig van de brandweer Oostvoorne. Kunnen jullie iets betekenen. Het telefoonnummer is (xxxxx), Oke we gaan bellen met de brandweer. We nemen contact op met de brandweer Oostvoorne. Het blijkt dat de brandweer commandant naar aanleiding van een melding van wandelaars ter plaats is gaan kijken. Hij ziet een grote zeehond liggen en belde direct de dierenambulance en die op hun beurt ons weer belden. We vragen wat is het, wat voor kleur, wat doet de zeehond. De kleur is zwart gespikkeld met wit, – oh gelukkig naar alle waarschijnlijkheid een volwassen grijze zeehond. Deze komen hiervoor – . Het is een grote zeehond tussen de 1.50 en 2.00 meter – ja het kan een volwassen grijze zeehond zijn. – De zeehond ligt met zijn kop op het zand en ligt helemaal plat. – oh dat zou kunnen betekenen dat de zeehond niet in orde is, maar het is wel mooi weer. De zeehonden hebben ook zonnestralen nodig. We spreken verder af dat we ter plaatse komen en tegen de tijd dat we in buurt zitten bellen we.

Nu was het zo dat Marten de kant van Rotterdam op moest. Jaap belde met Marten met de vraag of hij even langs Oostvoorne kon rijden om te zien wat er precies aan de hand was. Nadat Marten ter plaatse was gekomen constateerde hij dat de zeehond droog lag en het geen grijze zeehond betrof. Het was een ZADELROB. Marten belde direct met de zeehondencrèche met deze vondst. Daarna belde Marten Jaap op en zei: Kom maar met een kist en de 4 X 4 want het is een zadelrob. Ik schat hem op 150 kg en tussen de 1.50 en 1.80 meter lengte. In de tussentijd gaat Marten een en ander regelen met Sandra en met de mensen van de crèche.

Jaap gaat alles in gereedheid brengen voor de opvang van deze grote jongen. Op Neeltje Jans bij Rijkswaterstaat, wordt een tussenstop gemaakt om de kleine mand en de kleine kist te vervangen voor een grotere kist. Ondertussen wordt naar Ben van deV.P.G.O gebeld voor een rendez-vous.

Na ongeveer 1 uur is Jaap in Oostvoorne bij Ben. Ze spreken af met de brandweercommandant om 13..45 uur bij het autostrand. Daar zijn ook Wil en Ad. (fotograaf en journalist)

We komen bij het autostrand en ……. de zeehond is niet meer zichtbaar, vermoedelijk als gevolg van het opkomend water vertrokken. We bellen de mensen van Pieterburen af. Het heeft geen zin om door te komen, want de zeehond is weg. We blijven nog even wachten want het water gaat weer zakken. We kijken rond met onze verrekijkers en zien wat aan de overkant van de slufter. Het lijkt wel een zeehond. Jaap en Ben besluiten om polshoogte te gaan nemen. Ze rijden rond en treffen alleen graspollen en schelpen aan. Niets helemaal niets.

Het is ondertussen al wel 15.30 uur geworden. Ben en Jaap komen terug via het strand. Dan zien ze opeens een kop boven het water uitkomen. Ze stoppen en gaan kijken. Ze kijken nogmaals goed en treffen de zadelrob aan. Het is duidelijk te zien. Een zwarte kop, witte nek en een zwarte rug. Ze zeggen tegen elkaar hij is er nog.

Er wordt besloten om de zeehond in de gaten te houden. Het water gaat zakken en de zadelrob blijft liggen. Ze bellen naar de crèche. Kom maar deze kant op. De zeehond is er nog. In de crèche is het hoogspanning. Toch weer richting Rotterdam. Alles in gereedheid brengen chauffeur regelen en personeel van de zorg. Ondertussen is er druk overleg tussen de mensen op het strand en de crèche. De zadelrob blijft constant liggen. Het zal een lange dag worden.

Als het rond 17.30 uur is gaat de zadelrob zich een beetje roeren. Hij gaat zich verplaatsen richting zee. Het gaat heel moeizaam. Ondertussen was Wil ook weer terug. De crèche medewerker was al geruime tijd onderweg doch had file. Het werd spannend.. Het was om 19.35 u laag water en het zou donker gaan worden. Omstreeks 17.45 uur kwam Piet van de V.P.G.O ook nog voor assistentie. De zadelrob ging steeds verder richting water. Er werd besloten om over te gaan tot enige actie.

In de tussentijd dat Ben, Piet en Jaap bezig waren het dier verder van het water af te krijgen kwam er onverwachte hulp erbij. Onze journalist kwam terug en wij vroegen of hij wou helpen. Dat was geen probleem. Gezamenlijk hebben wij na enkele pogingen gedaan te hebben, de grote zeehond in de transportkist.

Het was niet eenvoudig om de kist en zeehond met 4 volwassen personen in de auto te zetten. De kist ging iets te schuin naar boven en de zadelrob zei, doei ik ben weer weg. De zeehond glipte weer weg, doch na een enkele poging zat hij weer in de kist. We hebben toen met zijn vieren de zeehond met kist achterin de auto geplaatst.

Vervolgens werd telefonisch contact gezocht met Andre met de mededeling dat de zadelrob veilig en wel in de auto lag. We zouden elkaar tegemoet gaan rijden. We spreken af nabij op- en afrit Moordrecht.

Voordat wij verder konden moesten we eerst de kist met zeehond overladen in de grote ambulance van het streek uit Spijkenisse (Ambulance V.P.G.O.). Piet was de chauffeur en Jaap en Ben reden mee als verzorgers. De zadelrob lag lekker rustig in de kist. Hij werd regelmatig natgehouden door Ben en Jaap. Omstreeks 19.45 uur was de zadelrob in Moordrecht en 5 minuten later waren de mensen van de zeehondencrèche met kist ook aanwezig. De zadelrob mocht plaatsnemen in de grote kist. Nadat de grote kist met zadelrob weer in de auto was geplaatst gingen wij weer terug richting Spijkenisse / Middelburg. Andre ging richting Pieterburen.

Omstreeks 23.00 uur was de Zadelrob gearriveerd in Pieterburen en kreeg hij de volledige zorg voor een snel herstel. Om 22.00 uur was Jaap met de auto in Middelburg en kon nog twee uur lang de auto gaan schoonmaken, uitspoelen., ontsmetten en de achtergebleven stront ruimen.. Piet had het geluk dat hij de chauffeur was want hij ook de taak om de auto schoon te maken bij terugkeer op streek.

Al met al een heel aparte belevenis.

Jaap Van Der Hiele.