De zeehondencreche in 2004

Er zijn het afgelopen jaar 235 zeehonden in de crèche verzorgd. Wat opviel was dat er dit jaar veel zeehonden in problemen zijn gekomen door netten en ander vistuig. Zeehonden met vishaken in bek en maag, netten om hun kop waardoor ze ernstig gewond waren, maar ook veel dieren die door onze vrijwilligers op de eilanden uit de netten zijn losgesneden en direct weer vrijgelaten.
De meeste zeehonden die bij ons binnenkwamen waren pups van de gewone zeehond die hun moeder kwijt waren. Maar we kregen ook oudere dieren met ernstige longinfecties, problemen met bek of ogen en gewrichtsontstekingen. Gelukkig heeft 92 procent het overleefd en de meesten zijn allang weer vrijgelaten.De geboorteperiode van de grijze zeehondenpups bezorgde ons ook dit jaar een “witte” kerst. Er komen nog steeds veel jonge grijze zeehonden binnen: witte baby’s van een paar dagen tot een paar weken oud. Op 29 december arriveerden er zelfs negen. Veel jonge dieren hebben water binnengekregen of zijn gewond door de basaltblokken van de pieren waar ze door de storm tegen aan zijn geslagen. Ook is er een aantal jongen dood gevonden: verdronken.

De grijze zeehonden die op de Richel tussen Vlieland en Terschelling worden geboren hebben daar niet een echt veilige plek. Als er een storm van windkracht 8 of 9 uit het noordwesten waait gaat het mis en spoelen de jongen van de bank. Er zijn de afgelopen dagen meer dan veertig jonge grijze witte baby’s gevonden.

Tot onze vreugde is in 2004 het aantal donateurs van de Zeehondencreche opnieuw gestegen: we hebben nu meer dan 54.000 donateurs. Die trouwe vriendenkring en de steun van een aantal bedrijven stelt ons in staat om toch ons werk te doen. Helaas hebben we het financieel nog steeds niet gemakkelijk. We zijn een van de weinige grote natuurbeschermingsorganisaties in Nederland die geen enkele subsidie krijgen.

De jaarwisseling zal voor ons niet echt een moment van rust en bezinning kunnen zijn: de zeehonden vragen veel aandacht. Ons team maakt vele overuren om al die hongerige zeehondenmonden te vullen. Soms vergeten ze haast om zelf te eten.

Maar vanuit Pieterburen wensen wij u mede namens al onze zeehondengasten een goed 2005 in de hoop dat er ooit schone Waddenzee met veel schone vis zal komen.
Aan ons zal het niet liggen!

bron: www.zeehondencreche.nl