Een maanvisje meer of minder …

Vrijdag visdag is hier letterlijk te nemen als we kijken naar het aantal binnengekomen meldingen van aangespoelde maanvissen.
In de 20ste eeuw zijn er Nederland ongeveer 50 aangespoelde maanvissen gemeld. In sommige jaren spoelen er opvallend veel aan.
In 1952 waren dat er vijf binnen twee maanden, in 1992 waren er zes meldingen. Vrijdag 7 januari haalden we er vier op één dag.

Grote maanvissen zijn zeldzaam in de Noord­zee. De grootste die ooit is aangespoeld in de Neder­landse wateren, spoelde in 1989 aan op Ameland. Die was 2,73 meter hoog en 2,23 meter lang.|Het begon toen Remmert Ruijg heeft de eerste bijzondere vondst van het nieuwe jaar alweer gedaan. Zaterdagochtend 1 jan 2005 trof hij op Terschelling bij paal 17 een maanvis (ook wel klompvis, molen­steenvis, molenvis of zwemmende kop genoemd).
Remmert zag de dode vis op de vloedlijn liggen. “Het is een jonge vis, die nog niet zo lang dood is. Hij lag ook nog niet lang op het strand want hij is nog puntgaaf, de ogen zitten nog in de kop”, aldus Remmert.
Maar topdag was vrijdag 7 januari 2005. Het begon toen Jan Haelters van de BMM die ons meldde dat er die ochtend een maanvis aangespoeld was op het strand van Knokke/Heist. Hoogstwaarschijnlijk leefde het hier nog toen het strandde, bij vondst bleke het reeds overleden te zijn.
Het dier werd door BMM/KBIN opgehaald bij SeaLife Blankenberge voor opname in de collecties van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Brussel.

Ook op Ameland werd die vrijdag een dode maanvis aangetroffen, zo wist ons Chris Smeenk van Naturalis te Leiden ons te melden.

Vrijdagnamiddag strandde er ook eentje op het strand van Domburg. Jaap van der Hiele mocht het dier gaan ophalen en wist te bellen dat het ruim 50kg woog, 1m10 van kop tot staart en 1m30 over de vinnen mat.
Terwijl hij in Domburg was kwam er de melding van eentje in Zoutelande. Dit was een kleiner exemplaar: 57cm van kop tot staart en 89cm over de vinnen.

Fotoverslag