Weer zeehond bijna dood in visnet

Pieterburen – 23 dec 2004 – Afgelopen week werd een grijze zeehond gevonden op het strand van Vlieland. Het dier was er slecht aan toe. Ze was met haar kop en nek volledig verstrikt geraakt in scherp snijdend nylon vistuig. Was ze te redden?
Willem stel, de EHBZ-er van Vlieland, en zijn collega Hessel Wiegman van Terschelling hoefden er niet lang over na te denken. Deze zwaargewonde, ongeveer één jaar oude zeehond moest zo snel mogelijk naar Pieterburen. Dat was haar enige kans.

Na een snelle overtocht werd in de Zeehondencrèche heel voorzichtig het net verwijderd. Het snijdende materiaal had diepe wonden in de nek en op de kop veroorzaakt. Ook het linkeroog was beschadigd. Door het net had de zeehond ook lange tijd niets kunnen eten, waardoor ze erg verzwakt was.

Gelukkig herstelt de zeehond, die we Vlijtje hebben genoemd, boven verwachting snel. Ze durft zich nu weer te bewegen. In het begin niet, omdat door het net iedere beweging haar pijn deed. Maar nu zwemt ze lustig rond in het water en ze eet als een slootgraver. Als het zo doorgaat is ze binnenkort haar hachelijke avontuur vergeten en kan ze terug naar zee.

Fotoverslag