Zeehonden op Vlieland

Mensen op Vlieland moeten niet te dicht bij aangespoelde babyzeehondjes komen, omdat de moeders hun jongen met geweld verdedigen. `Als mensen te dichtbij de baby`s komen, worden ze verlaten door de moederzeehond`, waarschuwde Leni `t Hart van Zeehondencrèche Pieterburen.Op Vlieland liggen deze twee op het wandelpad naar de haven toe. Ook hier zijn er veel mensen die willen kijken naar de zeehonden.

De zeehondjes worden pas door de zeehondencrèche opgevangen als ze langer dan een dag zonder moeder zijn gezien. Zeehondjes hebben tot minimaal drie weken na de geboorte verzorging van de moeder nodig. Na drie weken verliezen de jongen namelijk hun witte vacht en kunnen ze zwemmen.

Het is weer eind december en van vrijdag op zaterdagnacht was het weer eens flink hoog water (2.03 mtr. boven NAP) Er werden dus weer diverse Engelse zeehonden families van de Richel afgespoeld. Deze keer niet of nauwelijks op het oostelijke havenstrand, maar 1 moeder met kind op de dijk bij de Havenweg en nog 4 families op de dijk achter het dorp. Willem Stel moest verder nog 3 huilers ophalen (zeehondbaby`s zonder moeder). Eén was reeds gestorven, de andere 2 gingen naar Pieterburen. Nu maandag (20 december) liggen moeder en kind nog steeds op het wandelpad tussen het dorp en de haven. Opgepast dus, vooral `s avonds in het donker.

Bron: Vliestroom nieuws , 20 dec 2004